W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De blauwrugzalm

Orde : Salmoniformes - familie : Salmonidae - geslacht : Oncorhynchus en soort Oncorhynchus nerka. De familie der Salmonidae omvat ongeveer zeventig soorten, waaronder zalmen en forellen, maar ook de houting, zalmforel en vlagzalm.
Met hun gekleurde lijven vormen de blauwrugzalmen iedere zomer een scharlaken vloedgolf stroomopwaarts in de rivieren van de Verenigde Staten, Canada, Japan en Rusland. Stroomversnellingen noch watervallen zijn belemmeringen tijdens hun dolle tocht. Om obstakels te omzeilen springen de vissen desnoods boven het wateroppervlak uit. Ze vechten door tot de bestemming is bereikt : de broedplaatsen waar ze, zoals vele generaties voor hen, zullen paren, eitjes leggen en sterven.
Als de blauwrugzalm naar zijn geboortemeer terugkeert om zich voort te planten, verandert zijn blauw-groen gevlekte lijf van kleur. De kop wordt groen en de romp rood. Het mannetje krijgt ook een haakvormige kaak en een bult op zijn rug. Op de broedplaats aangekomen maakt het vrouwtje holtes in het kiezelzand op de bodem van het meer. In elk van die holtes legt ze vijftig tot honderd eitjes, die door ��n of meer mannetjes worden bevrucht. Binnen enkele weken sterven de zalmen. De eitjes komen, afhankelijk van hoe noordelijk ze liggen, binnen zes tot negen weken uit of pas de volgende lente. De jongen blijven ��n tot drie jaar in het meer voordat ze naar de oceaan trekken.
De blauwrugzalm was de eerste vis die in grote getalle werd ingeblikt : het rode vlees maakt hem tot een gewilde vangst. Overbevissing in Canada en de Verenigde Staten heeft ertoe geleid dat de zalm in een aantal meren inmiddels is bedreigd. Ook stuwdammen vormen, ondanks aangelegde zalmtrappen, enorme hindernissen op weg naar de broedgronden. En de opwarming van de aarde veroorzaakt op sommige plaatsen een sterke daling van de zalmpopulatie.
Deze vis is anadroom, wat betekent dat hij in de zee leeft, maar naar zoetwater trekt om te paaien. Jonge zalmen migreren als ze tussen ��n en drie jaar oud zijn en gaan stroomafwaarts van hun geboortemeer naar de zee, waar ze zich over grote oppervlaktes verspreiden. Wanneer ze ongeveer vier jaar oud zijn trekken ze over duizenden kilometers terug naar hun geboorteplaats. Hoe de zalmen iedere keer hun weg terugvinden is nog een raadsel. Het vermoeden bestaat dat de vissen worden aangetrokken door de kenmerkende 'nestgeur' van het meer. Ook de zon kan een rol spelen bij het navigeren naar het meer.
Jonge blauwrugzalmen voeden zich met plankton. Maar binnen enkele maanden veranderen ze in rovers, die op insecten en ongewervelden en kleine vissen jagen. Ook als de zalm naar de oceaan is gemigreerd, blijven visjes en ongewervelden de belangrijkste voedselbron. Tijdens zijn laatste reis eet de zalm niets meer tot hij het zoetwater heeft bereikt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer