W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Plant - algemeen

Wat is een bloem ?

De definitie luidt : een bloem is een korte stengel - de bloembodem - met veranderde bladeren, in dienst van de geslachtelijke voortplanting. Uit de ontwikkeling en ook uit van tijd tot tijd voorkomende afwijkingen blijkt, dat ook de eigenlijke voortplantingsorganen, de meeldraden en de stamper, van bladeren afgeleid kunnen worden. In een volledig bloem zien we van buiten naar binnen :
- kelkbladeren : beschermen de bloemdelen tegen koude en uitdroging. Soms vallen deze bekleedsels af als de bloem opengaat, meestal blijven ze de andere delen en soms ook de vrucht omgeven. Een mooi voorbeeld van dit laatste geval vormden de bekende lampions uit droogboeketten; binnen deze oranje gesloten bloemkelken van de lampionplant of Physalis franchetii bevindt zich de rode besvrucht
- kroonbladeren : vallen meestal zodanig op door grootte, kleur en vorm, dat bestuivende insecten de bloem gemakkelijk kunnen vinden. Bij bloemen die niet van insecten afhankelijk zijn, is de kroon klein en onopvallend of ontbreekt geheel (grassen en andere planten met windbestuiving)
- meeldraden of stuifmeelbladeren : aan de top voorzien van een helmknop. Hierin ontstaat een fijn poeder, het stuifmeel of pollen, bij insectenbloemen meestal voorzien van een ruw oppervlak, zodat het gemakkelijk aan de haren van een insect blijft hangen. Bij windbestuivers zijn de stuifmeelkorrels kleiner, zij hebben een gladde buitenkant en soms bijzondere zweefinrichtingen
- de stamper : opgebouwd uit ��n of meer vruchtbladeren. Meestal is dit hart van de bloem enigszins flesvormig en samengesteld uit een nogal kleverige stempel, een hals of stijl en een vruchtbeginsel. Het vruchtbeginsel bevat ��n of meer zaadknoppen en elke zaadknop bevat een eitje. Na bestuiving en de daaropvolgende bevruchting - versmelting van een deel van de stuifmeelkorrel met een deel van de zaadknop - groeit de zaadknop uit tot zaad, het vruchtbeginsel tot vrucht.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer