W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De boa constrictor

Orde : Squamata - familie : Boidae - geslacht : Boa en soort : Boa constrictor. De boa constrictor is het bekendste lid van deze familie, die uit 38 soorten boa's en pythons bestaat.
Zijn uitmuntende geur-, smaak- en tastzin waarschuwen de boa constrictor als er een mogelijk prooidier nadert. Zo'n prooidier heeft weinig kans om te ontsnappen als hij wordt aangevallen. De goed gecamoufleerde slang hanteert een tactiek van zitten en afwachten. Hij kan het dagen zonder voedsel stellen. Heeft hij zijn slachtoffer eenmaal tussen zijn opengesperde kaken, dan slingert hij zich om het lijf van het dier en bezorgt hem een snelle verstikkingsdood.
De boa constrictor is voornamelijk 's nachts actief. Het grootste deel van de dag zit hij verscholen tussen de takken, in de struiken of opgerold tussen de wortels van de bomen van het regenwoud. Hij kan te voorschijn komen om te zonnebaden, waarbij hij zichzelf over een tak drapeert. De boa verspilt weinig energie en hij kan lang zonder voedsel. In koude gedeeltes van zijn verspreidingsgebied houdt de boa eventueel een winterslaap. Misschien verrassend, maar de boa constrictor heeft een hele reeks vijanden. Zijn jongen vallen ten prooi aan katachtigen en roofvogels; bovendien wordt er op hen gejaagd door slangenetende slangen. Boa's zijn het kwetstbaarst als hun lijf is opgezwollen na een stevig maal. E�n van hun reacties op gevaar is het maken van een fel, sissend geluid.
De boa constrictor leeft solitair, behalve in de paartijd. Het mannetje maakt een mogelijke partner soms wel vijf weken het hof, waarbij hij zich herhaaldelijk om haar heen wikkelt. Na het paren slaat het vrouwtje zijn zaad in haar lichaam op, totdat ze het gebruikt om haar eieren te bevruchten. Bevruchte eieren houdt ze in haar lichaam tot ze uitkomen. Vervolgens werpt het vrouwtje volledig ontwikkelde levende jongen. Ze bemoeit zich daarna niet meer met hun opvoeding. Pasgeboren boa constrictors zijn gemiddeld iets meer dan een halve meter lang en kunnen twee keer zo lang worden in hun eerste levensjaar.
De boa constrictor is niet giftig en te traag om een snel prooidier te achtervolgen. Daarom gebruikt hij een jachttechniek die gebaseerd is op het verrassingselement. Hij eet uiteenlopende dieren, zoals opossums, ratten, eekhoorns en mangoesten, maar ook reptielen zoals leguanen en zelfs jonge krokodillen. Hij berooft vaak vogelnesten van zowel eieren als jongen en bungelt soms zelfs voor een grotopening om voorbij fladderende vleermuizen te vangen.
De tijd dat mensen boa constricors zagen van meer dan vier meter behoort tot het verleden. Verzamelaars betalen veel geld voor een exemplaar en hoewel boa's in gevangenschap gemakkelijk zijn te fokken, is de handel in wilde boa's uiterst lucratief. Tevens worden veel van de slangen gedood voor hun huid.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer