WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Natuur algemeen

Dossier natuurverontreiniging

Bos vermindert broeikasgas tien keer meer dan het vergroot
Een bos vermindert de hoeveelheid broeikasgas 10 keer meer dan het die vergroot. Dat stelt Bart Muys van de Afdeling Bos, Natuur en Landschap van de KUL in reactie op een recente Duitse studie waarin werd aangetoond dat bomen en planten goed zijn voor 6,3 procent van de broeikasgasuitstoot. Deze resultaten worden volgens Muys door sommigen verkeerd ge´nterpreteerd en voor politieke doeleinden misbruikt.
Methaan
"Zo is de vastgestelde uitstoot van het broeikasgas methaan door bomen en planten nog steeds 10 keer kleiner dan de koolstofopslag die ze realiseren. Het kappen van bossen leidt ook niet noodzakelijk tot een afname van methaanproductie omdat de graslanden of landbouwteelten die ervoor in de plaats komen evengoed methaan produceren. Bij ander landgebruik is de methaanabsorptie van de bodem bovendien kleiner dan onder een bos", aldus Muys.
Van levensbelang
Het in Nature gepubliceerde artikel van de Duitse onderzoeker Frank Keppler van het Max Planck Institut in Heidelberg ondermijnt volgens Muys derhalve geenszins het inzicht dat bosbehoud en bosherstel zeer belangrijk zijn in de strijd tegen het broeikaseffect.
"Bovendien zijn bossen van levensbelang zoals talrijke andere functies zoals het behoud van de biodiversiteit, drinkwaterbescherming en grondstofproductie", aldus Muys.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer