W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De braam

De braam of Brama brama.

Beschrijving
Eerste rugvin met drie tot vijf stekels en 30-32 vinstralen; anaalvin met twee tot drie stekels en 27-28 vinstralen; 75-95 schubben op de zijlijn.
Rug donker groenbruin, flanken zilverkleurig, maar kort na de dood bruinzwart. Lichaam hoog, zijdelings afgeplat. Lange borstvinnen en diep gevorkte staart. Lange rug- en anaalvin, waarvan de eerste stralen langer zijn dan de overige. Bramen leven op een diepte van enkele honderden meters in de subtropische wateren van de Atlantische Oceaan, waar ze paaien. Volwassen exemplaren trekken daarna noordwaarts (voedseltrek) tot voorbij Schotland, waarbij ze langzamerhand i!n de relatief warmere bovenste waterlagen terechtkomen. In het najaar trekken ze weer naar het zuiden. Afhankelijk van stromingen en westerstormen komt soms een deel van deze bramen in de noordelijke Noordzee terecht, waarna ze in de fuik van de zuidelijke Noordzee zwemmen. Bij rustig weer zwemmen deze bramen door Het Kanaal naar het zuiden. Als bij vroeg invallende koude het ondiepe zeewater van de zuidelijke Noordzee snel afkoelt, spoelen na westerstormen vaak bramen op onze kust aan, voornamelijk in november en december. De hoge lichaamsbouw van deze vissen is namelijk ongeschikt voor ondiepe, woelige wateren, zodat ze - vaak nog levend - door de branding op het strand worden geworpen. Dat ze niet zeldzaam zijn, zoals vaak wordt beweerd, blijkt uit de rapportage van 107 exemplaren, die in november en december 1976 op onze kust werden aangetroffen.
Lengte
Maximaal 70 cm.
Verspreiding
Kosmopolitisch. Langs de Nederlandse kust onregelmatig voorkomend in november en december, voornamelijk aangespoeld op onze stranden na stormachtig weer bij vroeg invallende koude.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer