W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Brilslang

De Naja naja leeft in het regenwoud, rijstvelden en bouwland. Hij wordt 180 tot 220 cm lang.
De brilslang is een zeer gevaarlijke gifslang, die knaagdieren, hagedissen en kikkers eet. Behalmve door te bijten kan deze slang zich verdedigen door van een afstand gif te spuwen dat, als het in het oog van de vijand komt, hevige pijn en letsel veroorzaakt. De slang perst het gif via zijn giftanden naar buiten door met zijn spieren druk uit te oefenen op de gifklieren; in twee stralen sproeit het wel twee meter naar buiten.
In de typische dreighouding heeft de brilslang een derde van zijn lichaam omhoog en hij spreidt de lange beweeglijke halsribben met het losse vel tot een bijna vlakke schijf, die een scherp gemarkeerde, brilvormige tekening op de rugzijde vertoont.
Brilslangen hebben meer zorg voor hun eieren dan gewoon is bij slangen. De acht tot 45 eieren worden in een holle boom gelegd, in een termietenheuvel of in de aarde waarin de slang een gang maakt. Het wijfje bewaakt de eieren en laat ze elke dag slechts voor een korte tijd alleen om te foerageren. De jongen komen na vijftig tot zestig dagen uit.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google