WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Brits Korthaar

De moderne Brits Korthaar is ontwikkeld uit gewone Britse katten, waarvan de voorouders al met de Romeinen aan land kwamen, ergens tussen de eerste en de vierde eeuw na het begin van onze jaartelling.
Uiterlijk
Een robuuste, gespierde kat met een massieve, brede, tamelijk korte kop, korte poten en een dikke korte staart. De vacht is ondanks dat deze kort is, dicht ingeplant en pluche-achtig. Deze eigenschappen zijn steeds verder geperfectioneerd, zodat de tegenwoordige raskat veel compacter en zwaarder is gebouwd dan de typische gewone kortharige huiskat.
Geschiedenis
Het is moeilijk vast te stellen wanneer de huiskat op de Britse eilanden is beland en het is niet altijd makkelijk op grond van gevonden skeletten vast te stellen of een bepaald dier wild of gedomesticeerd was. In tegels van een kelderruimte van een tempel daterend uit de derde eeuw in het Romeinse Chelmsford staan de voetafdrukken van een katachtige. Benadrukt wordt meestal dat het onwaarschijnlijk is dat deze zouden zijn gemaakt door een wilde kat, maar zekerheid ontbreekt.
En van de eerst bekende exemplaren van wat onmiskenbaar een Britse huiskat was, werd ontdekt tijdens opgravingen in Lullingstone in Kent. In de kelders van een huis van een vermogend man, daterend uit de tweede helft van de vierde eeuw, bevond zich een skelet van een kat die bij een brand was omgekomen. Uit zijn botten en gebit blijkt dat dit een echte huiskat was en geen ingesloten wilde kat. Tijdens de volgende zestienhonderd jaar wist de huiskat te overleven als ongedierteverdelger. En dat ondanks de herhaalde en systematische vervolgingen en martelingen door kuise christenen die meenden dat in het lichaam van de katachtigen, de geest van de duivel huisde. Uiteindelijk werden katten pas in het Victoriaanse tijdperk (de negentiende eeuw) behandeld als aantrekkelijke, te vertroetelen huisdieren. Met de opkomst van de kattenshows rond 1871, waarbij om prijzen werd gestreden, werden de beste voorbeelden van gewone Britse katten uitverkoren; met deze katten werd verder gefokt en hieruit ontstonden de raskatten.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als gehard, goedaardig, kalm, welwillend, trouw, intelligent, gereserveerd, lief, gelijkmoedig, rustig, waardig, onafhankelijk en aanhankelijk.
Kleurslagen
De traditionele en populairste kleur van de Brits Korthaar is blauw. Zwart is n van de oudste kleuren. Tegenwoordig is bijna elke kleur geaccepteerd en wordt de lijst van erkende kleurslagen langer en langer, elk jaar weer.

 

2006 - WORLDEXPLORER
Google