WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Brits Korthaar Colourpoint

Colourpoint is een vrij recent gecreŽerde variŽteit waarbij de vacht van de Brits Korthaar is uitgedost met Siamese aftekening. Hij mag beslist niet worden verward met de kat die door de Amerikanen Colorpoint Shorthair wordt genoemd. Dat is immers een Siamees met andere dan de vier klassieke pointskleuren. Vanwege deze verwarring en omdat sommigen de naam Colourpoint voor deze kleurslagen niet bijzonder geslaagd vinden, is het dan ook niet uitgesloten dat er in de toekomst een nieuwe naam voor deze aantrekkelijke katten zal worden bedacht.
Uiterlijk
Identiek aan de andere Brits Kortharen, behalve de vachtkleur. De donkerder Siamese aftekening mag alle gebruikelijke kleuren hebben. De bouw van het korte lichaam is gedrongen, met sterke, dikke poten, een ronde kop, grote voeten en een stevige staart. De oogkleur is bij Colourpoint altijd blauw.
Geschiedenis
Dit ras is experimenteel gefokt uit zorgvuldig geplande kruisingen. Dergelijke fokprogramma's werden in de jaren tachtig in onder andere Engeland en Nederland ondernomen, maar deze kleuren werden pas tegen de jaren negentig officieel erkend. De Siamese aftekening werd bij de Britten ingebracht zonder dat de gedrongen, compacte lichaamsbouw verloren ging. Bij de uitkruisingen werd gebruik gemaakt van onder meer Colourpoint Perzen.
Persoonlijkheid
Deze kat is op en top een Brits Korthaar, met de daarbij passende persoonlijkheid. Ondanks de Siamese aftekening heeft hij niets van het Siamese karakter opgedaan.
Kleurslagen
Alle kleuren die ook bij de Siamees zijn toegestaan. Veel ervan zijn al op shows te zien.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google