WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Bruine bundelridderzwam

Lyophyllum decastes
Deze paddestoel met een bruingrijze, betrekkelijk lichte hoed groeit in bundeltjes op de grond. De hoed is vijf tot twaalf cm breed en heeft in het begin een omgekrulde rand; het oppervlak is glad en meestal bruingrijs. De plaatjes staan zeer dicht opeen, zijn dun en wittig tot roomwit; bij oude vruchtlichamen zijn ze soms wat grijs tot vleeskleurig getint. De steel, zeven tot veertien cm lang en één tot 2,5 cm dik, is dun, cilindrisch en onderaan vaak krom en spits toelopend; hij is taai, licht vezelig of glad, en wittig tot bruinig bij oude exemplaren. Het vlees is vrij dik, sappig in de hoed, vezelig in de steel en heeft een neutrale geur en smaak.
U vindt deze paddestoel van juli tot oktober langs grazige bosranden van loof- en naaldbossen, op open plekken, in parken, in wegbermen en tuinen. Hij komt van het laagland tot in de bergen verspreid voor.
Hij is eetbaar, zeer smakelijk en leent zich vers voor vele culinaire toepassingen; ook kan hij als kruiderij aan azijn worden toegevoegd. Alleen de hoedjes zijn geschikt voor consumptie.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google