W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De bruine kikker

Orde : Anura - familie : Ranidae - geslacht : Rana en soort : Rana temporaria. De Amerikaanse brulkikker is ��n van de nauwste verwanten van de bruine kikker.
De bruine kikker heeft met zijn lange, krachtige poten en slijmerige lichaam de perfecte bouw om aan gevaar te ontsnappen. De kleur van dit fascinerende dier loopt uiteen van groenachtig geel tot rozig rood. Hij kan de tint naar believen veranderen. Generaties lang hebben schoolkinderen kikkerdril opgevist om de kikkervisjes te zien uitkomen. Inmiddels wordt dat gebruik ontmoedigd, in een poging de kwijnende kikkerpopulatie te beschermen.
Dit wat geheimzinnige dier verschuilt zich overdag het liefst op een vochtig plekje en komt alleen soms met nat weer te voorschijn. Pas 's avonds komt hij tot leven en in het voorjaar is de lokroep van de bruine kikker te horen bij vijvers, sloten en greppels met water. Hij leeft weliswaar solitair, maar op een geschikte, waterrijke plaats zullen onvermijdelijk altijd meer kikkers voorkomen. Hij heeft een fraai, groen met bruin patroon dat hem minder zichtbaar maakt voor dieren die op hem jagen, zoals reigers, katten, honden, dassen, mollen en vossen. De bruine kikker houdt een winterslaap en meestal graaft hij zich in de grond in. Wanneer het warmer wordt en gaat regenen, wordt hij wakker en hupt naar de dichtstbijzijnde vijver.
Bruine kikkers bejagen en eten levende prooi. Er zijn wel kikkers gezien die dieren aten met het formaat van een kleine muis, maar ongewervelde dieren zijn toch het hoofdvoedsel, van wormen tot vliegen, motten en andere vliegende insecten. Kikkers hebben een lange, kleverige tong die met hoge snelheid uit hun bek flitst om hun ongelukkige slachtoffers te pakken. Bruine kikkers hebben een sterk gebit waarmee ze kevers en andere harde hapjes kunnen vermalen. Net als de meeste reptielen en amfibie�n hebben ze een zeer trage stofwisseling en hoeven ze maar eens per week te eten, al zullen ze dat in werkelijkheid meer doen.
In het voorjaar probeert de bruine kikker terug te keren naar de vijver of sloot waar hij zelf is uitgekomen. Eenmaal in het water gaat hij op zoek naar een partner. Elk vrouwtje wordt omringd door meerdere mannetjes, die allemaal willen paren. Slechts ��n heeft succes. Bij warm weer duurt het tien dagen voor de kikkervisjes uitkomen. Aanvankelijk houden ze zich aan het resterende dril vast en eten het op, maar al snel kunnen ze zwemmen en gaan ze over op algen. De volgende drie maanden groeien ze en beginnen kleine waterdiertjes als muggenlarven te eten. Uiteindelijk ontwikkelen de kikkervisjes eerste achter- en dan voorpootjes. De staart verdwijnt, ze verliezen hun kieuwen en krijgen longen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer