W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Bruine rat
Groep : op het land levende zoogdieren

De bruine rat eet bijna alles, plant zich razendsnel voort, is ��n van de succesvolste overlevers en vormt ��n van de grootste plagen. Hij past zich makkelijk aan, voelt zich vrijwel overal thuis, doet het goed op afval en weggegooid voedsel en kan ziektes, vuil en schade veroorzaken. In de stad, in het dorp of op een eenzame boerderij is deze sluwe opportunist nooit ver van de mens verwijderd en vormt hij een gevreesde gast in huis.
In de stad is de bruine rat nooit meer dan een paar meter van de mens vandaan en toch zie je hem maar zelden. Hoewel hij bang is voor mensen, is de rat een sociaal dier dat in grote, rumoerige groepen leeft, waarbij hij via gepiep, gefluit en getjirp communiceert. Overdag blijft hij liever onder de grond en hij nestelt vaak in tunnels, riolen of kelders. Is de grond zacht genoeg, dan graaft hij verbindingstunnels van wel twee meter lang en 7,5 cm breed, waarin hij nestkamers uitgraaft. Hij is vooral tijdens de nacht actief en verlaat zijn nest tegen de schemering om voedsel te zoeken, waarbij hij vaak familieroutes volgt. Hij is meestal vrij rustig, maar zal om voedsel op paarrechten vechten als de ruimte beperkt is.
De bruine rat lust bijna alles. Hij eet zowel granen, vlees, insecten, als groenten en knabbelt aan zeep en papier en knaagt zelfs door hout en draad om bij de smakelijker beloning die daarachter zit te kunnen. Op het platteland heeft de bruine rat kippen gedood en hij kan tijdens de nacht ruim vijf kilometer afleggen op zoek naar gewassen of prooi. De voortplanting en het zoeken naar eten kosten veel energie, dus heeft de bruine rat altijd honger. Binnen 24 uur kan hij een derde van zijn lichaamsgewicht consumeren.
Bruine ratten houden er zeer destructieve gewoonten op na en vormen ��n van de grootste zoogdierplagen ooit. Allereerst zijn ze voortdurend aan het knagen. Ze tasten niet alleen voedsel- en graanopslagplaatsen aan, maar knagen ook gaten in muren, buizen, verpakkingen en afvalbakken en ze bijten elektriciteitsdraden door. In sommige gebieden graven bruine ratten zelfs door dammuren heen en veroorzaken zo overstromingen. Bovendien planten ze zich razendsnel voort. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld veroorzaken de naar schatting 175 miljoen bruine ratten elk jaar voor miljarden dollars aan schade. Bruine ratten zijn niet alleen storend, ze dragen ook bacteri�n en virussen over die voor de mens dodelijk kunnen zijn.
De bruine vrouwtjesrat werpt tot 250 jongen per jaar. Amper drie weken na de paring krijgt het vrouwtje al een nest van blinde en kale jongen. Een paar uur later paart ze al opnieuw. De jongen zijn na drie weken gespeend, waarna het volgende nest kan geboren worden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer