W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De bulldogvleermuis

Orde : Chiroptera - familie : Noctilionidae - geslacht : Noctilio en soort : Bulldogvleermuis. Tot dit geslacht behoort ook de kleine bulldogvleermuis. Deze vleermuis vist zelden, maar vangt insecten uit het water en uit de lucht.
Voorzien van messcherpe, gekromde klauwen aan het einde van zijn tenen, is de bulldogvleermuis een geoefende jager van kleine vissen. Laag vliegend over het water, sleept deze hengelaar zijn poten net onder het oppervlak, en maakt dan herhaaldelijk geulen totdat hij zijn spartelende prooi uit het water grijpt.
Overdag slapen bulldogvleermuizen in kolonies van zo'n 75 dieren. Ze geven de voorkeur aan grotten, holle bomen en treintunnels, maar soms gebruiken ze verlaten huizen. Veel gebruikte plekken hebben een sterke geur. binnen de kolonie slapen de beide sekse apart, hoewel er gewoonlijk ��n mannetje aanwezig is in iedere vrouwtjesgroep. Vrouwtjesbulldogvleermuizen zijn gewoontedieren en hebben de neiging om op een vaste slaapplaats te blijven en elkaar trouw te zijn. Ze versterken nauwe banden door het delen van hun geur. E�n vrouwtje wrijft haar hoofd tegen de geurklieren in de oksels van een ander vrouwtje, dit helpt ze om elkaar te herkennen en te communiceren. 's Nachts vormen bulldogvleermuizen jachtgroepen van zo'n twaalf leden. Deze komen uit verschillende daggroepen, wat de communicatie tussen de groepen weer ten goede komt.
Van mannetjes wordt gedacht dat ze paren met verschillende vrouwtjes in de groep. Een vrouwtje brengt ��n jong ter wereld die warmte, veiligheid en een melkvoorraad zoekt door zich vast te klampen aan haar buik. Het grote leefgebied van de soort door heel tropisch Amerika zorgt ervoor dat de paartijd per plaats varieert. Vrouwtjes kunnen ieder moment tussen augustus en april drachtig worden. Over het algemeen komen de geboorte- en de zoogtijd overeen met het natte seizoen. Dan zijn ze genoeg insecten om het vrouwtje op sterkte te houden. Als ze ongeveer drie maanden oud zijn, zijn de jongen gespeend.
Wanneer hij op insecten jaagt, gebruikt de bulldogvleermuis echolokatie. Hij verstuurt geluidsfragmenten uit zijn mond die terugkaatsen om een plaatje te vormen van zijn omgeving. Ook gebruikt hij echolokatie om de rimpelingen te lokaliseren van vissen die boven het wateroppervlak springen. Zo kan hij de snelheid en richting bepalen van zijn prooi. Laag zigzaggend over zoet- of zoutwater, trekt deze vleermuis zijn staartvlies omhoog om niet met het oppervlak in aanraking te komen. Dan dompelt hij zijn gekromde klauwen en sleept ze wel ��n meter door het water. Daarna neemt hij het slachtoffer uit het water.
Op dit moment is de bulldogvleermuizenpopulatie gezond, maar vraag is hoelang dat zo zal blijven. Als visspecialist is hij gebonden aan bepaalde leefgebieden, en deze worden bedreigd door toegenomen watervervuiling.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer