WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De California Spangled

Een Amerikaanse gevlekte raskat die het resultaat is van een bewust opgezet fokprogramma. Hij wordt soms ook California Spangle genoemd.
Uiterlijk
Het speciale van deze kortharige raskat is dat zijn vacht is bedekt met opvallende, afzonderlijke, ronde, zwarte vlekken. Zijn lange, goedgespierde lichaam draagt hij laag, alsof hij voortdurend op jacht is. Op een vreemde manier doet zijn lage veerkrachtige gang denken aan die van de veel grotere katachtigen. Zijn stomp eindigende staart heeft altijd een zwarte punt.
Geschiedenis
De Amerikaanse filmscript-schrijver Paul Casey uit Burbank in CaliforniŽ bevond zich in 1971 voor zijn werk in de Olduvai-kloof in Afrika. Hij was de geschokte getuige van de uitroeiing van de Afrikaanse panters of luipaards, die indertijd plaatsvond. Thuisgekomen, besloot hij een huiskat te fokken die als herinnering zou dienen aan de schoonheid van alle gevlekte katachtigen. Hij stelde een uitgebreide blauwdruk op voor een fokprogramma dat elf generaties later in theorie de gewenste kat zou opleveren. Het basisidee was een kat met wild uiterlijk te fokken, waarbij uitsluitend gebruik zou worden gemaakt van zuivere huiskatten. De katten daarvoor werden op vier continenten persoonlijk door hem uitgezocht. Acht verschillende lijnen waren erbij betrokken, waaronder een Abessijnse huiskatten-hybride, een American Shorthair, een gevlekte zilver-tabby van Angora-type, een Brits Korthaar, een Egyptische zwerfkat, een tamme korthaar uit MaleisiŽ, een gevlekte Manx en een traditionele Seal Point Siamese. Het project was succesvol. Met de elfde generatie verschenen de eerste echte Spangled katten zoals voorspeld. Tegen 1991 werd het ras erkend door twee Amerikaanse kattenorganisaties.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als expressief, goedaardig, actief, atletisch en ongewoon intelligent.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google