W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paddestoelen
 

Cantharel of hanekam of dooierzwam

Cantharellus cibarius
Deze cantharel is karakteristiek door de gelige kleur van de hoed en de plooien, en de kruidige smaak van het witgele vlees. De hoed is twee tot acht cm breed en in het begin vlak en bolrond of plat. Bij volgroeide exemplaren is hij trechtervormig. Kleur : geel, ei- of oranjegeel. De plooien aan de onderkant van de hoed hebben dezelfde kleur en lopen zeer vel langs de steel af. De steel is geel, drie tot zeven cm lang en zeven tot twintig mm dik. Het vlees is stevig en bijna nooit wormstekig. Het heeft een lichte perzikgeur en ontwikkelt na lang kauwen een kruidige smaak. Hanekammen groeien tussen mei en november zowel in loofbossen als in naaldbossen.
Plaatselijk kunnen ze overvloedig voorkomen. In het grootste deel van hun groeigebieden worden ze echter steeds zeldzamer.
Het is een heerlijke paddestoel, die zich niet alleen uitstekend laat verwerken in allerlei gerechten, maar zich ook goed leent als kruiderij in azijn. U doet er goed aan de rijpe vruchtlichamen met stevig vlees voor verwerking te verbrokkelen.
 
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer