WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Caribische lamantijn

Orde : Sirenia - familie : Trichechidae - geslacht : Trichechus - soort : Trichechus manatus.
Als verre verwant van de olifant leeft de Caribische lamantijn in de warme kustwateren van Amerika. Dit zoogdier is het grootste uit de orde Sirenia, een kleine groep watervegetariėrs. Lamantijnen grazen net als onderwaterkoeien en gaan nooit helemaal uit het water, maar zwerven gewoon wat door de kustwateren en rivieren in hun voortdurende zoektocht naar vers, groen voer.
Op zoek naar een ideale voedsel- en rustplek kan de lamantijn heel ver ronddwalen. Op plekken waar het water minstens twee meter diep is, langzaam stroomt en minimaal twintig graden warm is, roeit hij graag tegen de stroom in, dut wat op de bodem of rust uit met zijn staart op de zeebodem en gaat om de tien minuten naar boven om adem te halen. In de winter zonnebaden lamantijnen in ondiep water of scharen ze zich zelfs rond de afvoerbuizen van energiecentrales waar warm water uitkomt. Om te spelen of eten te zoeken verzamelen deze slome dieren zich af en toe in lossen, gemengde of alleen uit mannetjes bestaande groepen, maar de enige sterke band die er is, is die tussen moeder en jong. Meestal maken ze geen geluid, maar soms krijsen of piepen ze om met elkaar te communiceren.
Vanaf het derde of vierde jaar is het vrouwtje (de koe) om de 28-42 dagen vruchtbaar. Een kudde opgewonden stieren achtervolgt haar en vaak paart ze met meerdere van hen. Na een draagtijd van ongeveer twaalf maanden zoekt de koe een rustige plek om te bevallen. Ze helpt het pasgeboren jong naar de oppervlakte om de eerste keer adem te halen en al na een paar uur kan het zonder hulp zwemmen en bij zijn moeder drinken. Tot hij gespeend is, na ongeveer twee jaar, zijn ze onafscheidelijk. Het kalf zwemt mee op zijn moeders rug en de moeder zal bij gevaar een waarschuwende kreet slaken.
Deze dieren eten tot acht uur per nacht en verorberen daarbij tien tot vijftien procent van hun eigen lichaamsgewicht. Ze eten vooral onderwaterplanten en de voedingswaarde komt met name van zeegrassen of van rivierplanten. Op de plaatsen waar hij met zijn enorme snuit zeegraswortels uit de grond ploegt, blijven geultjes achter in het zand. Ook grist hij soms naar vegetatie die vanaf de oever over de rivier hangt. Net als de olifant en in tegenstelling tot de koe heeft hij geen gecompartimenteerde maag en zijn darmen zijn ruim 45 meter lang.
De mens maakt van oudsher jacht op de lamantijn voor zijn vlees, olie, huid en botten. Onder de Europese heerschappij in Amerika nam van de zestiende tot de negentiende eeuw het doden sterk toe, maar nu is het weer afgenomen, al blijven er nog steeds lamantijnen in visnetten hangen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer