WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Caribische monniksrob

De Caribische monniksrob of Monachus tropicalis. Grootte : mannetje lichaamslengte 2,4 tot 2,8 meter. Gewicht is niet bekend. Wijfje wat kleiner. Uiterlijk : een rustige, lome soort, donker grijsachtig bruin op de rug, geel en gelig-wit aan de buikzijde, vooral bij de mannetjes. Pels slechts ongeveer één cm dik, soms groen door algengroei. De jongen zijn zwart met een lange, wollige pels die zij kwijtraken zodra ze gespeend worden.
Verspreidingsgebied : vroeger voorkomend op eilanden in het noorden en het midden van de Caribische Zee, met inbegrip van de Bahama's, Cuba, Haïti, Jamaica, Pedro Cays, Alta Vela, Guadeloupe en Alacrane en de Triangles-eilanden ter hoogte van Yucatan. Thans bijna of geheel uitgestorven.
Caribische monniksrobben, eens een veel voorkomende soort, zijn ruim driehonderd jaar bejaagd om hun traan en vacht. Tegen het einde van de negentiende eeuw, toen ze nog vrij talrijk waren, werd ervan vermeld dat ze kleine groepen vormen voor het werpen van de jongen en de daarop volgende paring; de jongen worden in december geworpen. Er bestaat nog steeds enige hoop dat er nog enkele individuen leven op sommige van de duizenden riffen en atollen in hun vroegere verspreidingsgebied; mocht iemand nog van het bestaan van levende dieren weten, dan zou hij er goed aan doen dit voor zich te houden, tenzij de veiligheid van de kolonie op lange termijn absoluut is gegarandeerd. De kans op overleving van deze interessante soort is evenwel uiterst gering.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer