Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Cayennepeper
Of
chili, Spaanse peper.
Capsicum frutescens.
De plant van de cayennepeper behoort tot de paprikasoorten, uit
het geslacht van de nachtschaden en stamt uit Zuid-Amerika. Veel
soorten scherpe chilipepers worden gedroogd en dienen, vooral in
Latijns-Amerika, voor het kruiden van zeer pittige gerechten.
Bij de chilipepers behoren bijvoorbeeld de ancho, japaleno
mulato, pasilla en de traditionele rode chilipepertjes. De
ontzettend scherpe, tamelijk kleine vruchten van de cayennepeper
met hun hoge gehalte aan werkzame stoffen, worden ook
farmaceutisch gebruikt. Geen enkele specerij is zo scherp als
cayennepeper, die ook wel chili wordt genoemd. De vruchten zijn
oranjerood en meestal slechts anderhalve tot drie cm lang. Na
het drogen worden zij tot poeder verwerkt. Cayennepeper wordt in
veel tropische landen verbouwd, vooral in India en Thailand. De
overblijvende struik bereikt een hoogte van meer dan een meter.
In Europese broeikassen groeit de cayennepeper slechts als een
��njarige plant. In de tropen worden de cultures om de drie of
vier jaar vernieuwd. De vruchten bevatten twintig maal meer
capsa�cine dan de zoete paprika. Cayennepeper als specerij moet
slechts in zeer kleine hoeveelheden en vooral voorzichtig worden
gebruikt. Ongemalen worden de pepertjes gevoegd bij ingelegde
haringen, augurken en mixed pickels.
Chilipoeder wordt van gedroogde en gemalen chilipepers gemaakt.
Deze soort rode peper mag niet met paprikapoeder worden
verwisseld want dit laatste kan mild tot zeer scherp zijn. In
India wordt de zogeheten nepalpeper veel gebruikt, een milde,
gele pepersoort van gemalen chilipepertjes.