W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Cayennepeper

Of chili, Spaanse peper.
Capsicum frutescens.

De plant van de cayennepeper behoort tot de paprikasoorten, uit het geslacht van de nachtschaden en stamt uit Zuid-Amerika. Veel soorten scherpe chilipepers worden gedroogd en dienen, vooral in Latijns-Amerika, voor het kruiden van zeer pittige gerechten. Bij de chilipepers behoren bijvoorbeeld de ancho, japaleno mulato, pasilla en de traditionele rode chilipepertjes. De ontzettend scherpe, tamelijk kleine vruchten van de cayennepeper met hun hoge gehalte aan werkzame stoffen, worden ook farmaceutisch gebruikt. Geen enkele specerij is zo scherp als cayennepeper, die ook wel chili wordt genoemd. De vruchten zijn oranjerood en meestal slechts anderhalve tot drie cm lang. Na het drogen worden zij tot poeder verwerkt. Cayennepeper wordt in veel tropische landen verbouwd, vooral in India en Thailand. De overblijvende struik bereikt een hoogte van meer dan een meter. In Europese broeikassen groeit de cayennepeper slechts als een ��njarige plant. In de tropen worden de cultures om de drie of vier jaar vernieuwd. De vruchten bevatten twintig maal meer capsa�cine dan de zoete paprika. Cayennepeper als specerij moet slechts in zeer kleine hoeveelheden en vooral voorzichtig worden gebruikt. Ongemalen worden de pepertjes gevoegd bij ingelegde haringen, augurken en mixed pickels.
Chilipoeder wordt van gedroogde en gemalen chilipepers gemaakt. Deze soort rode peper mag niet met paprikapoeder worden verwisseld want dit laatste kan mild tot zeer scherp zijn. In India wordt de zogeheten nepalpeper veel gebruikt, een milde, gele pepersoort van gemalen chilipepertjes.


 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google