WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Chartreux

Dit oude Franse ras zou al uit de twaalfde eeuw of nog eerder stammen. De naam Chartreux werd voor het eerst in schrift gebruikt in het jaar 1723. In het Nederlands wordt hij ook wel Karthuizer of Kartuizer genoemd, in het Italiaans Certosino en in het Duits Kartäuser, maar deze namen kunnen verwarring zaaien omdat ze ook als fancy-naam voor de Brits Korthaar Blauw werden of worden gebruikt.
Uiterlijk
Een krachtige, zwaargebouwde, kortharige kat met een brede kop die de vorm van een omgekeerd trapezium heeft, een blauwe vacht en oranje ogen. Hij is iets hoger van bouw dan de Brits Korthaar, die zijn gedrongen gestalte aan de invloed van de Perzische Kat dankt.
Geschiedenis
Een kat met een verleden uit vervlogen tijden. Als bij alle zeer oude rassen doet een aantal tegengestelde verhalen over zijn herkomst de ronde. Welk van deze verhalen juist is, in ieder geval weten we zeker dat deze kat al is beschreven, benoemd en afgebeeld door de beroemde Buffon in zijn achttiende eeuwse Histoire naturelle. Zelfs negentiende eeuwse Britse acteurs waren zich al bewust van zijn bestaan, ook al schijnt hij vervolgens minder populair te zijn geworden. 'Blauwachtig grijs is geen gebruikelijke kleur; deze soort wordt Chartreux kat genoemd en is zeer gezocht vanwege de zeldzaamheid'(Charles Ross,1868). Tegen de jaren twintig van de twintigste eeuw begonnen Franse fokkers zich serieus voor de Chartreux te interesseren. In 1928 besloten twee dames, de gezusters Leger, onder de catterynaam Guerveur tot een gericht selectief fokprogramma op het eilandje Belle Ile voor de kust van Bretagne. Hun oorspronkelijk fokpaartje bestond uit een kater die Coquito en een poes die Marquire werd genoemd. Ze maakten goede vorderingen en konden deze raskat in 1931 in Parijs op een kattenshow laten zien. Hun werk werd echter onderbroken door de chaos van de Tweede Wereldoorlog. De Chartreux overleefden de oorlog nauwelijks en na de oorlog werd besloten om het ras weer op de been te helpen met inbreng van gewone Franse huiskatten met een blauwgrijze vacht. Op die manier werd er verder gefokt totdat de oorspronkelijke bouw en het type van de Chartreux weer waren gestabiliseerd. Dit vormde op zich het uitgangspunt voor de huidige Chartreux. Deze kat heeft namelijk een geheel eigen type en mag beslist niet worden verward met de British Blue en de Europees Korthaar.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als vriendelijk, goedaardig, meegaand, speels, zelfverzekerd, gehard, stil, toegewijd, zacht en kalm.
Kleurslag
Slechts één kleur is erkend : blauw.

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google