W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Chimpansee
Groep : op het land levende zoogdieren

Chimpansees zijn slim, vindingrijk en heel sociaal. Door hun intelligentie en handigheid zijn ze in staat eenvoudige voorwerpen te gebruiken bij het verzamelen van voedsel. Sommige chimpanseegroepen hebben daar zelfs hun eigen methoden voor ontwikkeld, net zoals voor het vlooien, die per gebied kunnen verschillen. Deze intelligente en luidruchtige bosapen leven in uitgebreide familiegroepen, waarbij ze nauwe banden met elkaar aangaan die soms meer dan vijftig jaar standhouden. Ondanks hun knuffelige imago zijn het sterke dieren die ook agressief kunnen worden, en dan zelfs hun soortgenoten kunnen aanvallen en doden.
Een pasgeboren chimpansee is volkomen hulpeloos en de eerste maanden afhankelijk van zijn moeder voor de melk. De moeder draagt haar jong drie tot vier jaar rond. Net als wij kunnen chimpansees een lange kindertijd. Ze brengen veel tijd door met spelen en klimmen. Door hun moeder en andere verwanten na te doen, leren ze hoe zich in de groep te gedragen en hoe te overleven.
Een groep chimpansees telt tien tot tachtig dieren en wordt meestal aangevoerd door een dominant mannetje. Er is een ingewikkelde sociale hi�rarchie, die wijzigt wanneer er leden bijkomen of afvallen. De positie in de groep hangt evenzeer af van persoonlijkheid en intelligentie als van fysieke kracht. Chimpansees zijn luidruchtig en communicatief. Ze kletsen, schreeuwen, klappen in de handen en kussen elkaar. Ze zijn bijzonder sociaal en houden ervan elkaar te vlooien. Als ze boos zijn, gillen ze, slaan met hun handen op de grond of vallen elkaar aan, maar ze maken het meestal snel weer goed. Tijdens de nacht maakt elke volwassen chimpansee voor zichzelf in een boom een comfortabel bed van takken en bladeren.
Chimpansees zijn voornamelijk vegetari�rs en brengen tot vier uur per dag door met het zoeken naar voedsel. Ze houden vooral van fruit, maar eten ook vrijwel alles van planten, van de zachte loten tot de schors. Bij het zoeken naar voedsel blijkt hoe intelligent ze zijn. Sommige leren stenen te gebruiken om noten open te breken. Andere peuteren met stokjes termieten en mieren uit hun nest. Ze jagen ook, waarbij ze in teamverband apen, wilde zwijnen of jonge antilopen vangen en wreed verscheuren.
Als het aantal chimpansees in het huidige tempo blijft dalen, is er over twintig jaar niet ��n meer over. Het grootste probleem is verlies aan leefgebied door houtkap, landbouw of bouwindustrie. Ook worden veel chimpansees afgeslacht voor vlees, of gevangen genomen om als huis- of circusdier te dienen. Veel landen hebben nationale parken opgezet en de jacht op chimpansees verboden, maar het stropen gaat door.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer