WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Chinese dieren

Ten oosten van Tibet bestaat er geen belangrijke barriŤre die dieren verhindert om tussen het palearctisch gebied en het oriŽntaalse gebied heen en weer te gaan. Het gevolg is, dat China veel immigranten krijgt uit de steppen en wouden in het noorden, uit de Himalaya en vanuit het oriŽntaalse gebied. Dit is in het bijzonder het geval met Szetsjwan, de bergachtige, altijd bewolkte provincie die direct oostelijk van de Himalaya en ten noorden van de rivier de Jangtsekiang ligt.
Uit de koudere of hogere streken komen dieren als zwarte beren, wolven, wilde zwijnen, herten, tijgers, sneeuwpanters en caracals. Hoog in de Szetsjwanse bergen, in de rhododendron- en bamboebossen, heeft de takin of gnoegeit zijn woonplaats gekozsen. Het is een tamelijk groot runderachtig dier uit de reuzenfamilie.
Op een lager niveau komt ťťn van de twee soorten van de bosgeit-antilopen voor, de zeer snelle goral of Himalaya-gems. De tweede soort is de behoedzame bosgems, die zich schuilhoudt in dichtbeboste ravijnen. Zijn Taiwanse bloedverwant heeft een plaats op de lijst van bedreigde diersoorten. Hij is zeer in trek bij de plaatselijke jagers vanwege zijn vlees en bloed, dat gedronken wordt.
Waarschijnlijk het bekendste dier dat afkomstig is uit Szetsjwan, is de reuzenpanda (zie foto), die het symbool is geworden voor het Wereld Natuurfonds. Biologen zijn het er niet over eens tot welke groep de panda behoort. De dierkundigen dachten vroeger dat hij aan de beer verwant was, maar tegenwoordig wordt aangenomen dat hij een lid van de wasberenfamilie is. Hoewel de reuzenpanda zeldzaam is, leven er waarschijnlijk toch meer in de ondoordringbare bamboesossen dan men eerst had aangenomen. Bovendien wordt hij nu met succes gefokt in enkele Chinese dierentuinen. Weinig dieren schijnen zo op de verbeelding van de mens te werken, als deze enorme panda. De kleine panda, die meer voorkomt, is lang niet zo populair. Er zijn trouwens wetenschapsmensen die beweren dat hij helemaal geen familie van de reuzenpanda is.
Een ander zeldzaam dier, dat in de negentiende eeuw tegelijk met de reuzenpanda door pater Armand David werd ontdekt, is de goudaap of stompneusaap. Hij wordt ook wel Roxellanne's aap genoemd, naar de vrouw van Suleiman de Grote, omdat zijn neus volgens zeggen zo op die van haar geleek. Het bont van de gouden aap werd eens beschouwd als een werkzaam middel tegen rheuma, wat betekende dat hij stelselmatig werd overbejaagd.
Het gebied van Szetsjwan is rijk aan fazanten. Ze worden nu overal op de wereld aangetroffen, maar ze zijn eigenlijk afkomstig uit het nabijgelegen oriŽntaalse gebied. Onder de vele plaatselijke soorten vindt men de koningsfazant, de bosfazant, de goudfazant, de zilverfazant en de witte oorfazant. Dan is er nog de Lady Amherst's fazant (zie foto), die zijn schitterende naam alle eer aandoet. Eťn van de weinige fazanten die met uitsterven wordt bedreigd, is de Chinese glansfazant, een bewoner van de rhododendronbossen.
Ook vindt men verspreid over dit gebied herten uit zowel het palearctisch gebied als het Verre Oosten. Immigranten vanuit het zuiden bestaan uit sambars, muntjacs en waterreeŽn.
Vanuit het noorden zijn het witliphert en de muskusherten afgezakt. Een bepaalde klierafscheiding van het muskushert wordt gebruikt bij de bereiding van parfum om de geur vast te houden. Daardoor is de soort bijna uitgeroeid.
Er zijn dieren in dit deel van het palearctisch gebied die elkders nog in het nearctisch gebied te vinden zijn. Van de reuzensalamanders bijvoorbeeld, zijn er in de hele wereld slechts drie soorten te vinden. Twee in dit gebied en ťťn, een modderduivel genaamd, in het oosten van de Verenigde Staten (nearctisch gebied). De reuzensalamander is de grootste levende amfibie, die soms wel anderhalve meter lang kan worden. Hij woont in bergbeken en voedt zich met krabben, vissen en slakken.
Eťn van de merkwaardigste amfibieŽn van het palearctisch gebied is de olm. Hij komt voor in JoegoslaviŽ, waar hij in grotten woont. Dit blinde dier lijkt op een kikkervis, ook als hij volwassen is. Hij heeft een staart en onontwikkelde ledematen aan een wormachtig lichaam. Verder is de olm bleek van kleur en heeft hij ogen die diep in de huid zijn weggezonken.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer