WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Chinese vlagdolfijn

De Chinese vlagdolfijn of Lipotes vexillifer. Grootte : lichaamslengte anderhalve tot 2,5 meter. Gewicht zestig tot tachtig kg. Uiterlijk : aan de bovenzijde zilvergrijs, aan de onderzijde lichter met een lange, ietwat omhoog gebogen snuit en gewelfd voorhoofd. De rugvin komt hoog boven de kam op de rug uit. Tanden zijn klein en scherp, meer dan dertig in iedere kaakhelft.
Verspreidingsgebied : beperkt tot de voornaamste stromen van de beneden- en middenlopen van de Chang jiang-rivier beneden Three Gorges, Midden-China; ook in de naburige zijrivieren en het afvoerkanaal van Tung-t'in Hu.
Een middelgrote rivierdolfijn waarover weinig bekend was, behalve bij de plaatselijke bevolking en thans ook bij wetenschappelijke onderzoekers van het Wuhan Instituut voor Hydrobiologie, die haar bestuderen. De dieren zijn vrij zeldzaam en vrij schuw; zij leven in rivieren en meren met een modderige bodem, waar ze in kleine groepen jagen en rondtrekken. Hun voornaamste voedsel bestaat uit vis en schaaldieren, die zij van de bodem opwoelen en die ze waarschijnlijk mee door middel van het gehoor (echopeiling) dan met de ogen lokaliseren. Chinese vlagdolfijnen komen laat in het voorjaar en vroeg in de zomer samen in de rivier bij Hongu om hun jongen te zogen. Hoewel ze niet zwaar worden bejaagd, worden er ieder jaar enkele in de netten van vissers gevangen; ze worden gewaardeerd om de geneeskrachtige eigenschappen van hun vlees en hun vet. Volgens het Chinese volksgeloof huizen in deze dolfijnen de zielen van verdronken keizerlijke prinsen. Men is ietwat bezorgd om hun toekomst en plaatselijke wetenschappelijke onderzoekers bestuderen hoe de dieren het best beschermd kunnen worden. Het dier wordt ook beiji en baijitun genoemd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer