W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De cicade

Orde : Hemoptera - familie : Cicadidae - geslacht : Verschillende en soort : Verschillende. Cicaden behoren tot de orde van de Hemoptera en deze omvat ongeveer 45.000 soorten, waaronder zo'n vierduizend cicaden.
Het onophoudelijke gegons van de cicade is onlosmakelijk met de tropen en subtropen verbonden. Wanneer honderdduizenden van deze insecten samenkomen om te paren, is hun lied - een hypnotiserend getsjirp - op grote afstand te horen. Hoewel hij zich luidruchtig manifesteert, is de cicade bijna niet te vangen. Hij verblijft een groot deel van zijn leven ondergronds of in de toppen van de bomen.
Op deze planeet leven zo'n vierduizend soorten cicaden. Ze houden van warmte en komen vooral voor in lage gebieden in de tropen of subtropen. Ze komen pas te voorschijn als ze zich tot een volwassen cicade gaan verpoppen. Cicaden zitten meestal op een boomstam of in een boomtop. Ze zijn overdag en in de vroege avond actief. In de paartijd vliegen de mannetjes naar hoge, door de zon beschenen takken waar ze beginnen te zingen. De zeventienjaarscicade uit de Verenigde Staten probeert zingend mannetjes en vrouwtjes aan te trekken. Als zich een groep heeft gevormd, veranderen de mannetjes hun roep om individuele vrouwtjes voor zich te winnen.
Na de paring legt het vrouwtje haar eieren in de schors van een boom of struik. Wanneer ze zijn uitgekomen laten de nimfen zich op de grond vallen. Vervolgens gaan ze de bodem in, waar ze zich helemaal thuis voelen. Met hun sterke, schepachtige voorpoten zoeken ze in de losse grond naar plantenwortels, waaruit ze het vocht en de voedingsstoffen zuigen. Wanneer hij helemaal ontwikkeld is, een proces dat tussen de twee en zeventien jaar kan duren, komt de cicade naar de oppervlakte om met zijn sterke poten de dichtstbijzijnde boom in te klimmen. Na de verpopping scheurt de huid open en komt het volwassen exemplaar te voorschijn. De cicade is eerst wit en heeft een zachte huid. Nadat hij zijn vleugels heeft uitgezet, wordt de huid hard en donker.
Cicaden staan bekend om hun unieke, soortspecifieke lied, waarmee mannetjes vrouwtjes proberen te lokken. In tegenstelling tot sprinkhanen, die op een wrijvende manier geluid maken, zijn cicaden uitgerust met een paar dunnen membranen aan de voorkant van de buik. Door de aangehechte spieren te spannen, produceren de membranen een karakteristiek geklik dat aan het indrukken van een blikje doet denken. Het lied van de cicade omvat een zeer complexe reeks van deze klikjes. Twee grote luchtzakken in de buik versterken het geluid, zodat het op een afstand van meer dan ��n kilometer te horen is.
Alle cicaden zijn planteneters. Ze zijn uitgerust met een lang zuigorgaan, dat ze in planten kunnen steken om het sap op te zuigen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer