Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Citroen
Citrus
limon.
Naar alle waarschijnlijkheid hebben de eerste citroenbomen in
Perzi� gestaan, maar niemand weet meer hoed de in het wild
groeiende citroenboom er ooit heeft uitgezien. Thans groeit deze
boom in alle landen rondom de Middellandse Zee en in vrijwel
alle subtropische gebieden van de wereld. Nauw verwant met de
citroen is de pommerans of Citrus aurantium, die de bittere,
kleine ronde vruchten levert waar de, vooral in Engeland, zeer
populaire marmelade wordt gemaakt. De citroenboom is naar
verhouding klein, altijdgroen en draagt het hele jaar door
bloemen, groene en rijpe vruchten. Zodra de vruchten rijp zijn
worden ze geplukt. Als regel worden verse citroenen gebruikt,
maar dan wel alleen onbespoten vruchten. De schil geeft aan
gerechten een fris aroma en is onmisbaar in gebak, zoete
gerechten en compotes. De likeurindustrie gebruikt de olie uit
de schil. Citroensap wordt in plaats van azijn in allerlei
soorten salades gebruikt. De van de groene vruchtschil van de
cedraat of Citrus medica gemaakte sukade, ook wel cedraat
genoemd, is vooral bij banketbakkers erg populair. De dikke
schil van deze vrucht wordt eerst in zout water gelegd en dan
met suiker gekonfijt.