W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Citroen

Citrus limon.

Naar alle waarschijnlijkheid hebben de eerste citroenbomen in Perzi� gestaan, maar niemand weet meer hoed de in het wild groeiende citroenboom er ooit heeft uitgezien. Thans groeit deze boom in alle landen rondom de Middellandse Zee en in vrijwel alle subtropische gebieden van de wereld. Nauw verwant met de citroen is de pommerans of Citrus aurantium, die de bittere, kleine ronde vruchten levert waar de, vooral in Engeland, zeer populaire marmelade wordt gemaakt. De citroenboom is naar verhouding klein, altijdgroen en draagt het hele jaar door bloemen, groene en rijpe vruchten. Zodra de vruchten rijp zijn worden ze geplukt. Als regel worden verse citroenen gebruikt, maar dan wel alleen onbespoten vruchten. De schil geeft aan gerechten een fris aroma en is onmisbaar in gebak, zoete gerechten en compotes. De likeurindustrie gebruikt de olie uit de schil. Citroensap wordt in plaats van azijn in allerlei soorten salades gebruikt. De van de groene vruchtschil van de cedraat of Citrus medica gemaakte sukade, ook wel cedraat genoemd, is vooral bij banketbakkers erg populair. De dikke schil van deze vrucht wordt eerst in zout water gelegd en dan met suiker gekonfijt.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google