Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Citroenkruid
Of
averoon, limoenkruid, krampkruid.
Artemisia abrotanum.
Het citroenkruid komt voor in een lange strook land die zich van
Zuidoost-Europa tot Voor-Azi� uitstrekt. Het is een
overblijvende halfstruik die tegenwoordig ook in het wild in
Spanje en Itali� groeit. Al komt het citroenkruid uit warmere
streken, toch bloeit het in Centraal-Europa tot in het najaar.
Het brengt evenwel geen kiemkrachtige zaden voort. De
vermenigvuldiging geschiedt daarom door het scheuren van oude
stokken. Buiten de vegetatieperiode worden de oude takken
afgesneden zodat er in het voorjaar weer rijkelijk nieuwe takken
kunnen aangroeien. Als vers kruid worden de verse en ook de
gedroogde blaadjes gebruikt. Ze zijn aromatisch, ruiken naar
citroen en zijn, net als de bladeren van de andere soorten van
het geslacht Artemisia, bitter. In ons land is het citroenkruid
als specerij vrijwel onbekend. In zuidelijke landen als Itali�
en Spanje wordt het echter in verschillende bakkerijproducten
gebruikt. De Fransen noemen het citroenkruid garderobe,
waarschijnlijk omdat men ooit met de geur van het averoon de
motten uit de kleding heeft verjaagd.