W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De clownanemoonvis

Orde : Perciformes - familie : Pomacentridae - geslacht : Amphiprion en soort Amphiprion percula. Er bestaan 28 soorten anemoonvissen, die samenleven met ��n of meer van de tien soorten zeeanemonen.
Vanuit zijn schuilplaats, tussen de tentakels van een op het koraalrif levende tapijtanemoon, lijkt de clownanemoonvis zich om de passanten te verkneukelen. Elke andere vis zou zich flink bezeren aan de giftige tentakels van de anemoon, maar de anemoonvis is ertegen beschermd. De vissen danken hun naam aan hun bonte tekening en vaak onhandige zwembewegingen. Ze hebben een interessant seksleven : mannetjes kunnen van geslacht veranderen en vrouwtjes worden.
Meestal wordt ��n zeeanemoon door een familie van clownanemoonvissen bewoond. Ze beschermen zich tegen het gif van de zeeanemoon door zich te bedekken met het slijm van hun gastheer. Daardoor denkt de zeeanemoon dat de vissen deel uitmaken van hemzelf, waardoor zijn tentakels bij aanraking niet automatisch gif spuiten. Zowel de vis als de anemoon hebben baat bij dit partnerschap. De vissen worden beschermd door de tentakels en de zeeanemoon eet wat de vissen laten vallen. Die voeden zich weer met de parasieten van de zeeanemoon, en door tussen de tentakels te zwemmen, bevorderen ze de watercirculatie en voorzien zo de zeeanemoon van zuurstof.
De belangrijkste voedselbron van de clownanemoonvis is plankton (microscopisch kleine organismen) en algen, die rond de zeeanemoon groeien. Deze vis eet ook larven, garnalen, kleine vissen en al het andere voedsel dat niet wordt genuttigd door de gastheeranemoon, die met zijn tentakels prooien vangt en naar zijn mond sleept.
Alle clownanemoonvissen worden als mannetje geboren, maar hebben latent aanwezige vrouwelijke voortplantingsorganen. Als het vrouwtje van de groep sterft, verandert het dominante mannetje in een vrouwtje, en neemt een niet-dominant mannetje zijn rol over. Deze unieke eigenschap zorgt ervoor dat de school anemoonvissen zich kan voortplanten en in stand wordt gehouden.
Kort voor de voortplanting worden de mannetjes agressiever. Ze achtervolgen hun maatjes en happen naar elkaar, waarbij ze hun rug- en achterlijfvinnen opzetten. Ze zoeken ook een plekje om zich te nestelen, soms een nabijgelegen rotsblok, of zelfs in de zeeanemoon. De eieren worden voorzien van het beschermende slijmlaagje. Nadat ze het nest gereed hebben gemaakt, legt het vrouwtje haar eitjes erin, die door de mannetjes worden bevrucht. De mannetjes verzorgen en verdedigen de eitjes.
De grootste bedreiging voor de clownanemoon is de siervishandel. In hun natuurlijke leefomgeving tieren de clownanemoonvissen welig en ze zijn in gevangenschap makkelijk te kweken. Daarom worden ze nog niet met uitsterven bedreigd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer