WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Natuur algemeen

Dossier natuurverontreiniging

CO2-niveau het hoogst sinds 650.000 jaar
Het koolstofdioxideniveau, de grootste verantwoordelijke voor de opwarming van de atmosfeer, is op dit ogenblik 27 procent hoger dan op eender welk moment de voorbije 650.000 jaar. Dat blijkt uit een studie van een ploeg internationale wetenschappers die donderdag is gepubliceerd.
Mens is grote schuldige
De studie, die gebaseerd is op de analyse van ijsmonsters uit de meest barre zones van Antarctica, lijkt aan te tonen dat de mens de voornaamste rol speelt bij de recente klimaatwijzigingen van de planeet.
Een groep Europese wetenschappers voerde op de site van Dome Concordia, in het oosten van het zuidpoolgebied, de diepste ijsboring ooit uit te midden van sneeuwstormen en bij een gemiddelde temperatuur van min 54 graden Celsius. De boring liet toe ijsmonsters naar het aardoppervlak te brengen die 650.000 jaar oud zijn.
Uit de analyse van de koolstofdioxide in de tien centimeter dikke ijsmonsters komen geen CO2-concentraties naar voor die te vergelijken zijn met die van vandaag, namelijk 380 ppm.
Industrialisering
Het koolstofdioxideniveau in de atmosfeer is beginnen stijgen met de industriŽle revolutie en met het grootschalige gebruik van steenkool als energiebron. De laatste decennia is het CO2-niveau verhoudingsgewijs veel sneller gestegen door de industrialisering van veel landen en de toename van het aantal auto's.
Voor de opkomst van de industrie oversteeg de CO2-concentratie de 278 ppm niet. Het huidige niveau ligt 27 procent hoger dan het hoogste niveau van de voorbije 650.000 jaar, aldus een studie die gepubliceerd werd in het Amerikaanse wetenschapsmagazine Science.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer