W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Coloradokever

De familie der Bladhaantjes telt over de hele wereld ongeveer 35.000 soorten. Het aantal nog niet beschreven soorten wordt op nog eens 15.000 geraamd. In Europa komen meer dan vijfhonderd soorten voor : meestal rondachtige en vaak zeer kleurrijke kevers. De bekende coloradokever is ongeveer tien mm. groot en heeft op elk van zijn gele vleugels vijf zwarte lengtestrepen. Op het halsschild staan zwarte stippen.
Verspreiding : oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika, tegenwoordig wereldwijd te vinden op aardappelvelden en af en toe ook ver daarvan op andere planten van de nachtschadefamilie.
De tweejarige kevers vliegen van april tot oktober en overwinteren in de grond. Kever en larven vreten de bladeren van de aardappelplanten. De wijfjes leggen meer dan tweeduizend eitjes in kleine pakketjes op de onderkant van de bladeren.
Jeugdstadia : de larven zijn eerst wijnrood, later oranjerood met zwarte stippen. Reeds na twee tot vier weken verpoppen ze zich in de bodem en nog drie weken later komen de kevers reeds uit. In warme jaren zelfs twee generaties. Vroeger veroorzaakten ze aanzienlijke schade bij massaal optreden, nu komen ze nauwelijks nog in dergelijke grote aantallen voor.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer