WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Colourpoint Shorthair

Een echte Siamees, maar dan met nieuwe kleuren op zijn points; sommige kattenclubs noemen hem dan ook New Color Siamese. Bij andere worden ze gewoon onder de naam Siamees in kleurgroepen ondergebracht.
Uiterlijk
Het lichaam is slank en elegant als dat van de typische Siamees, met dezelfde gladaanliggende glanzende vacht en dezelfde wigvormige kop met enorme oren en blauwe ogen.
Geschiedenis
Jarenlang hebben experimentele fokkers zich ingespannen om de points van hun Siamezen in allerlei nieuwe kleuren te fokken. Extreme traditionalisten verpanden hun hart echter aan de oorspronkelijke Seal Point, een reekleurige vacht met zwartbruine points, en aan niets anders. Minder extreme traditionalisten accepteren echter naast de Seal Point ook de Chocolate Point en vaak ook de beide verdunningen daarvan, Blue en Lilac. Alle andere kleuren worden met argwaan bekeken en niet tot de eigenlijke Siamezen gerekend. Vandaar dat de naam Colourpoint Shorthair voor de andere kleurslagen werd ingevoerd.
De eerste serieus geplande pogingen om Siamezen in nieuwe kleuren te creŽren vonden in Engeland plaats, kort na de Tweede Wereldoorlog. In 1947 en 1948 werden oorspronkelijke Siamezen gekruist met roodtabby katten en Abessijnen. Door de nakomelingen weer te kruisen met Siamezen, ontstonden zo, zoals voorspeld, Red, Cream en Tortie Points. Sommige katten waren geheel effen van kleur en deze werden ook als nieuw ras ontwikkeld : de Oosters Korthaar. In de jaren zestig werd opnieuw een speciaal fokprogramma opgezet met de bedoeling om nog meer nieuwe aftekeningen te verkrijgen. Het accent lag nu op tabby points.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als onvoorspelbaar, brutaal, veeleisend, onderzoekend, actief, vocaal, jaloers, extravert en arrogant, maar ook als zeer aanhankelijk en uitzonderlijk intelligent.
Kleurslagen
Alle Colourpoint Kortharen hebben de typische Siamese aftekening, maar niet in de vier traditionele Siamese kleuren. Alle andere kleuren zijn toegestaan.

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google