WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Cornish Rex

Een Rex die in 1950 opdook in het graafschap Cornwall, in Engeland. Oorspronkelijk werd hij de English Rex genoemd, tot nog een Rex werd ontdekt in het nabijgelegen graafschap Devon. In de Britse pers wordt hij soms Poodle Cat of Poodle genoemd.
Uiterlijk
Een kat met een korte, golvende vacht en met gekrulde snor- en wenkbrauwharen. Elegant, slank maar gespierd lichaam, slanke poten, de achterpoten zijn ietwat langer dan de voorpoten. De kop is wigvormig en de oren zijn groot en puntig. De staart is lang, dun en puntig aan het einde.
De normale vacht van de kat bestaat uit drie soorten  haren : dekharen, kroonharen en wolharen. De dekharen en kroonharen worden de bovenvacht genoemd en de wolharen vormen de ondervacht. Meestal wordt vermeld dat de Cornish Rex geen dekharen heeft en dat de vacht bijna uitsluitend uit wolharen bestaat. Dat is niet geheel juist. Uit microscopisch onderzoek van de Rex-haren blijkt dat de kroonharen aanwezig zijn maar dat ze sterk zijn gereduceerd zodat ze er bijna als wolharen uitzien. De vacht is heel fijn van structuur, elk haar is ongeveer slechts zestig procent van zijn normale dikte. Deze zachte vacht valt in golven waaraan de Cornish Rex zijn unieke uiterlijk heeft te danken.
Ongebruikelijke verschijnselen
Deze kat is zeer gevoelig voor extreme hitte of kou. Een zwervende Rex is daardoor in tal van klimaten in het nadeel. Net als de meest dunbehaarde of naakte diersoorten heeft de Rex een iets hogere lichaamstemperatuur dan normaal, zowat een graad hoger dan normaal behaarde katten. Zijn stofwisseling is ook versneld, waardoor hij een veel grotere eetlust heeft. Als zijn vacht te hevig wordt geborsteld kunnen kale plekken ontstaan. Het is dus een delicate kat die meer aandacht vraagt dan gewone ras- of huiskatten. De Cornish Rex vertoont een opvallende lichaamshouding, met een licht gebogen rug en een iets ingetrokken buik. Zijn opvallende springvermogen, zelfs vanuit stilstaande startpositie, wordt hiermee in verband gebracht.
Geschiedenis
De eerste Cornish Rex werd op 21 juli 1950 op een oude boerderij op Bodmin Moor in het Engelse graafschap Cornwall geboren. De eigenares, Mrs Nina Ennismore, hield dit kitten en kruiste hem, op advies van een geneticus, terug op zijn moeder Serena. De eerste Cornish Rex-kater, de stamvader van het ras, werd Kallibunker genoemd. Hij verwekte twee nesten, waarna zijn zoon Poldhu verder de taak van dekkater kreeg toebedeeld. Eén van Poldhu's dochters werd naar Amerika geëxporteerd. Ze was drachtig voor haar vertrek. Toen ze in 1957 in San Diego aankwam, wierp ze een nest van vier Rex-kittens en legde zo de basis voor de Cornish Rex in de Verenigde Staten.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als individualistisch, speels, extravert, intelligent, nieuwsgierig, aanhankelijk, lief, zacht en vriendelijk.
Verwante rassen
De Cornish Rex is verwant aan de German Rex. Ze delen hetzelfde gen voor een gegolfde vacht. Ondanks de sterke geografische nabijheid van de Cornish Rex, heeft de Devon Rex een ander gen voor een gegolfde vacht.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google