WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Plant - algemeen

Dahlia

De Dahlia (n. de Zweed Andreas Dahl, leerling van Linnaeus), is een plantengeslacht uit de Composietenfamilie. Er zijn ongeveer 15 soorten, die voorkomen in Midden-Amerika. Het zijn rechtopstaande, met een wortelknol overblijvende planten, die soms wel tot ca. 2 m hoog kunnen worden. De bladen zijn tegenoverstaand en alleen de onderste zijn geveerd of diep ingesneden. De alleenstaande hoofdjes zijn zeer verschillend van uiterlijk. De tuindahlia's zijn ontstaan door kruisingen van de Mexicaanse soort D. rosea (= D. variabilis) met andere soorten. Bij de meeste cultivars zijn de bloemhoofdjes gevuld en dan geheel of grotendeels met onvruchtbare bloemen. Als tuinplant zijn dahlia's zeer geschikt, omdat ze zo overvloedig en lang bloeien in nazomer en herfst. Daarbij komt de ongelooflijk grote verscheidenheid in bloemvorm en -kleur.

Dahlia's bezitten langwerpige wortelknollen, waarbij alleen op de grens van de knol en de resten van de oude stengel knoppen aanwezig zijn die weer kunnen uitgroeien tot nieuwe planten. Bij het delen van dikke clusters knollen moet er ook altijd voor gezorgd worden dat een knol zo'n stukje stengel draagt. Plant dahliaknollen zonder scheuten omstreeks begin mei, reeds uitgelopen knollen niet voor half mei, omdat de scheuten gemakkelijk door nachtvorst beschadigd worden. De knollen worden ca. 10 cm diep geplant; de hoge rassen 50-70 cm uit elkaar, de laagblijvende rassen 25-30 cm en de heel kleine rassen slechts 15-20 cm.
Dahlia's dienen in de volle zon te staan en beschermd te zijn tegen harde wind. De hogere rassen hebben in de loop van de zomer steun nodig.
Om grote bloemen te krijgen, zal het noodzakelijk zijn de planten regelmatig te dieven, dwz. dat van iedere bloeistengel de zijknoppen worden afgebroken, zodat alleen de hoofdknop zich tot een bloem kan ontwikkelen.
Zodra de stengels in de herfst door nachtvorst dood zijn, moeten de knollen worden gerooid en de gehele winter koel, maar vorstvrij en vrij droog (bijv. in geperforeerd plastic of turfmolm) worden bewaard.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer