WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : De mens -
geschiedenis

De Anschluss

De goede samenwerking tussen Hitler en Mussolini maakte voor de eerste de weg vrij om Oostenrijk bij Duitsland te voegen. In de eerste helft van februari 1938 ontbood de Führer Schuschnigg en legde hem een aantal eisen voor, onder andere dat de nazi Seyss-Inquart in de Oostenrijkse regering moest worden opgenomen. Teruggekeerd in zijn land besloot Schuschnigg een volksstemming te laten houden over de vraag of de Anschluss moest plaatsvinden of niet. Toen Hitler dat hoorde, was hij woedend. Hij liet troepenbewegingen in de richting van Oostenrijk uitvoeren en stelde het ultimatum dat Schuschnigg moest aftreden. Deze gaf daaraan gehoor en werd opgevolgd door Seyss-Inquart.
Op 12 maart 1938 rukten de Duitse troepen Oostenrijk binnen onder het voorwendsel dat de kanselier, dat was Seys-Inquart, om hulp had gevraagd. De Oostenrijkse nazi's stonden te juichen. Een volksstemming wees uit dat 99 procent van de Oostenrijkers de Anschluss wenste. Oostenrijk was bij Duitsland ingelijfd en heette voortaan de Ostmark.
In het Sudetengebied, waar meer dan drie miljoen Duitsers woonden en dat in 1919 onderdeel van Tsjechoslowakije was geworden, werd het steeds onrustiger. Hitler stond klaar voor de volgende stap.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer