WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

De dierenwereld van Florida

Het nearctisch gebied loopt zowel aan de kant van de Stille Oceaan als aan de Atlantische kust in een schiereiland uit. Baja California, aan de westkant, is een langerekt, dor, droog gebied. Maar Florida, aan de oostkant, is één van de weelderigst begroeide streken van Noord-Amerika.
Meer landinwaarts zijn de oevers van de benedenstroom van de Mississippi begroeid met magnolia's, laurierbomen, palmen en groenblijvende eiken. De bodem is er een wirwar van kruipende planten, orchideeën en varens. Rustig kronkelt de rivier verder door de 'bayous' ten zuiden van New Orleans en mondt dan in de vorm van een delta uit in de Golf van Mexico.
In het noordoosten van Florida liggen de overblijfselen van wat eens een dicht woud was van bladverliezende boomsoorten, zoals notenbomen, hulst en eiken. In de minder goed gedraineerde lage kustgebieden treft men subtropische pijnboombossen, veengebieden en zoutmoerassen aan. Een uitgestrekt moerasgebied van meer dan 7500 vierkante kilometer ligt in het zuiden van het schiereiland van Florida : de Everglades.
Her en der verspreid in het drassige terrein liggen kleine eilandjes, waar tropische bomen groeien, zoals palmen, mahoniebomen, wurgvijgen en andere met interessante inlandse namen, zoals gumbo-limbo, kangoeroeboom en vijverappel. De Everglades, die bij het Okeechobee-meer beginnen, eindigen in mangrovegebied en zoutwatermoerassen.
Florida ontleent zijn naam aan de vele felgekleurde bloemen die er bloeien; 'florido' is Spaans voor bloeiend. Voornamelijk in de buurt van de kleine eilandjes treft men een grote verscheidenheid van dieren aan. Er zijn er bij die ook elders voorkomen : wasberen, opossums, muskusratten, otters, lynxen, Virginia-herten en zwarte beren. Maar er komen ook dieren voor die uitsluitend in moerasgebied kunnen leven.
Net als in de Camargue en de Coto do Donana in het palearctisch gebied, leven in de kustmoerassen van Florida met zowel zoet als zout water, enorme aantallen waterplanten, insecten, schaaldieren, kleine reptielen en vissen. Waadvogels als kleine zilverreigers, reigers, flamingo's en roze lepelaars doen er hun maal mee. Een minder bekende bewoner is de jacana of jassana, die met zijn grote, rechte tenen over de drijvende bladeren van waterlelies kan wandelen. En dan is er nog de slangehalsvogel, die zijn scherpe snavel als harpoen gebruikt om er vissen mee te vangen.
De moeraswouw die hier voorkomt, is dan wel van huis uit geen watervogel, hij heeft zich aardig aan de omgeving aangepast. Hij eet zoetwaterslakken, die hij eerst met zijn kromme, scherpe bovensnavel verlamt en daarna, met de hulp van één van zijn poten, uit hun huisjes trekt.
Hoewel er volop zoetwaterslakken zijn, is de moeraswouw hier toch erg zeldzaam geworden. Door de drooglegging van de moerassen van Florida wordt hij verdrongen uit zijn natuurlijke woongebied. In 1965 waren er nog maar tien exemplaren. En in de beschermde gebieden van het Okeechobee-meer, waar hij nog nestelt, is zijn toekomst nog twijfelachtig.
Het vreemdste dier dat in deze streek voorkomt is ongetwijfeld de zeekoe, een zoogdier dat driehonderd tot duizend kilo kan wegen. Dit dier houdt zich uitsluitend op in het water, net als de walvis, maar hij is lang niet zo intelligent. Zijn voedsel, zo'n honderd kilo zeewier, waterhyacinten en waterlelies per dag - vindt dit goedaardige dier in de warme modderige ondiepten langs de kust en in de troebele riviermonden.
Onder de reptielen die in de Everglades voorkomen bevinden zich een heleboel soorten schildpadden, onder andere de alligatorschildpad. Met zijn scherpe kaken kan dit dier een vijand die hem te na komt ernstig letsel toebrengen.
Uniek voor dit gebied is de Mississippi-alligator (zie foto), die wel tot vier en een halve meter lang kan worden en die dan ook één van de grootste dieren is uit de familie van de reptielen. Hij brengt zijn tijd door met lui zonnebaden op de oevers van de rivier of dobberen in het water, waarbij alleen het bovenste stukje van zijn kop te zien is. Hij eet niet alleen alle soorten van waterdieren, maar hij valt ook landdieren aan die bij hem in de buurt komen. De Amerikaanse krokodil of spitssnuitkrokodil uit zuidelijk Florida is nog wat groter. Deze komt ook voor in West-Indië en Midden- en Zuid-Amerika.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer