WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Opmerkelijke menselijke realisaties

De Eiffeltoren in Parijs

De Eiffeltoren is het meest opmerkelijke monument in Parijs en het is wereldwijd het symbool van Frankrijk. Het wordt door velen gezien als één van de niet-klassieke wereldwonderen. De toren, genoemd naar zijn ontwerper Gustave Eiffel, ontvangt jaarlijks meer dan 5,5 miljoen bezoekers. Op 28 november 2002 verwelkomde de Eiffeltoren zijn 200.000.000ste gast.

Er is aan de toren gebouwd vanaf 1887 tot 1889 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling (1889). Het jaar 1889 was niet toevallig uitgekozen: het was de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie. De Eiffeltoren werd op 31 maart 1889 ingehuldigd en op 6 mei officieel geopend. In totaal werkten 300 staalarbeiders mee aan de bouw. Het was opmerkelijk voor die tijd dat slechts één arbeider het leven liet tijdens de werken.

De Eiffeltoren is 300 meter hoog, zonder de televisie-antenne mee te rekenen, die een hoogte heeft van 21 meter. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de toren enkele centimeters in hoogte veranderen door het uitzetten of inkrimpen van het metaal. De toren heeft vier poten; op verschillende niveaus bevinden zich platforms. Voor de tocht naar boven kan men kiezen tussen trap of lift (via de poten).

De Parijse bevolking was tijdens de eerste jaren dat de toren er stond helemaal niet blij met het monument. In hun ogen was het een metalen gevaarte. Vandaag de dag wordt de Eiffeltoren echter beschouwd als een architecturaal meesterwerk. Een bijzonderheid is de veelheid aan fijnmazige ornamenten (smeedwerk) die op de toren zijn aangebracht, een prestatie die Eiffel de bijnaam ijzertovenaar gaf.

Oorspronkelijk zou men de Eiffeltoren na 20 jaar weer slopen, maar omdat de toren waardevol bleek voor communicatiedoeleinden mocht hij langer blijven staan. Op 12 januari 1908 werd het eerste lange-afstand radiobericht vanaf de toren verzonden.

In 1956 beschadigde een brand de top van de toren.

In de jaren '80 werd een oud restaurant en zijn ondersteunende steigerconstructie ontmanteld en uit de Eiffeltoren verwijderd. Het geheel werd verkocht en heropgebouwd in de Verenigde Staten (New Orleans, Lousiana).

In het jaar 2000 installeerde men talloze flikkerlichten en krachtige zoeklampen op de toren. Iedere avond was er een lichtshow en de zoeklampen bovenaan maakten 's nachts van de Eiffeltoren een lichtbaken in de Parijse skyline.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer