W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Archeologie

De Klassieke Oudheid

De Griekse en Romeinse maatschappij waren stedelijke, commerci�le en multinationale gemeenschappen. Heel veel elementen in een kleine grensplaats in Galli� zouden Romeinse burgers uit Efeze in Turkije bekend zijn voorgekomen, maar ze zouden ook verschillen hebben ontdekt. Toen het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw ineenstortte, had een enorm bestuursapparaat met belastingen en ambtenaren, ondersteund door een infrastructuur van wegen, aquaducten en handelsroutes, een groot deel van de wereld ettelijke eeuwen beheerst.
De materialistisch ingestelde cultuur in de Klassieke Oudheid heeft ons een groot aantal gebouwen, monumenten en kunstwerken nagelaten. Ook de Griekse en Romeinse literatuur vormt een belangrijk deel van onze erfenis. Ondanks deze talrijke getuigenissen blijft archeologisch onderzoek nodig om ze in een context te plaatsen en een beeld te krijgen van de dagelijkse handel en wandel van de mensen in de Klassieke Oudheid.

Een Romeinse villa (Tockenham in Engeland)
In de Romeinse Tijd vond men overal op het Europese platteland grote landgoederen met ruime, luxe woningen die villa's werden genoemd. Deze stenen woningen met dakpannen werden verwarmd door een ingewikkeld buizenstelsel en hadden
prachtige moza�ekvloeren en beschilderde bepleisterde muren. De bewoners beschikten binnen over een ruime hoeveelheid aardewerk en meubilair, terwijl men in de werkplaatsen en bijgebouwen druk bezig was met de uiteenlopende werkzaamheden van het boerenbedrijf en het beheer van het landgoed. Romeinse villa's waren heel gewoon in het oude Brittanni� en een groot deel van Europa, en Tockenham is een schoolvoorbeeld van hoe men zo'n locatie vindt en onderzoekt. Complete vloeren en muren worden zelden aangetroffen, veel vaker de omtrek van het gebouw, puin en artefacten. Tockenham laat zien hoe archeologen een schat van informatie over de Romeinse levenswijze verzamelen door uiteenlopende objecten met elkaar in verband te brengen.
Een analyse van de vondsten en de onderzoekresultaten bij Tockenham geven een gedetailleerd beeld van de villa en een indruk van het leven van de bewoners. Het gebruikte materiaal kan worden bestudeerd, de techniek gereconstrueerd en vergelijking met andere locaties geeft een indruk van de interieurdecoratie. De vondsten - waterspuwer, tesserae en tegels van de verwarmingspijpen - weerspiegelen de voorkeur van de Romeinen voor comfortabele en fraaie huizen met tuinen. Ze laten ook zien dat men bij de bouw van de villa de Romeinse standaardtechnieken en massaal geproduceerde materialen gebruikte.
Al woonde deze gemeenschap aan de rand van het uitgestrekte Rijk, toch werd zij door de Romeinse mode en tradities be�nvloed. ( foto : blootgelegde hypocaustverwarming )
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer