WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Mens - algemeen

De tempel van Luxor

En van de grootste en meest bestudeerde monumenten van het oude Egypte is de 3400 jaar oude tempel van Luxor, gelegen aan de Nijl, zo'n 725 kilometer stroomopwaarts van Caro. Na decennia lang door tal van archeologen en geleerden te zijn bestudeerd, leek dit monument al zijn geheimen te hebben prijsgegeven. De enige grote uitdaging die nog restte was het beschermen van de tempel tegen de invloeden van de moderne beschaving. In 1989 liet de Egyptische Oudheidkundige Dienst (EOD), in verband met het gevaar van aantasting van de fundamenten bodemmonsters nemen om de omvang van het probleem te bepalen. Nauwelijks waren arbeiders begonnen met graafwerkzaamheden op de binnenplaats van de tempel, of ze stuitten op een op zijn kant liggend beeld; kort daarop ontdekten ze nog twee beelden.
De inspecteurs van de EOD onderkenden het belang van de vondst en lieten het gegraven gat weer dichtgooien, in afwachting van nadere instructies. De EOD belastte de directeur van het Luxorcomplex met het toezicht op de opgraving, waarna het graven werd hervat. De opgewonden arbeiders ontdekten al snel nog eens 21 beelden, allemaal in uitstekende staat. En ervan, een 2,5 meter hoog beeld van een staande figuur, stelde volgens de inscriptie niemand minder voor dan Amenhotep III, de farao die de tempel had gebouwd en die regeerde tussen 1391 en 1353 voor Christus, toen de macht van Egypte zich uitstrekte van het huidige Soedan tot Irak.
Experts die het koningsbeeld onderzochten, bestempelden het tot n van de meest waardevolle sculpturen die men ooit in Egyptische bodem had aangetroffen, en sommigen stelden de ontdekking van de 24 meesterwerken, daterend uit de gouden tijd van Egypte, zelfs op n lijn met de vondst van het graf van Toetanchamon, 67 jaar daarvoor. Waarom de beelden begraven lagen op de binnenplaats was een raadsel. Volgens een theorie zouden priesters de beelden in de vierde eeuw A.D. verborgen hebben voor de Romeinen, die het tempelcomplex als militair kamp gebruikten. Als deze theorie klopt, dan liggen er vlakbij mogelijk nog andere zaken begraven, wachtend op een ontdekking.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer