WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

De verspreiding van de dieren

De diersoorten zijn niet gelijkmatig over de wereld verspreid. Soms verschilt de dierenwereld van het ene land op verrassende wijze met die van een ander land, maar soms ook zijn ze verrassend gelijk aan elkaar. Sommige mensen geloven dat dit komt omdat God de dieren heeft geschapen in overeenstemming met het landschap waarin ze moeten leven. Anderen menen dat alle dieren zich in de loop van vele duizenden jaren hebben ontwikkeld uit dezelfde primitieve oer-vorm, in overeenstemming met de zogenaamde 'evolutietheorie' of 'ontwikkelingstheorie'. Maar dan rijst meteen de vraag, waarom kangoeroes, pandaberen en leeuwen niet overal voorkomen ?
Zeker is, dat het klimaat daar veel mee te maken heeft. Ook de oceanen maken het onmogelijk dat de dieren zich van het ene werelddeel naar het andere verspreiden. toch ontdekken we, als we de verspreiding van de diersoorten wat nader bekijken, dat het allemaal niet zo eenvoudig is als het bij de eerste oogopslag wel lijkt.
Wanneer we geloven, dat de ligging van de werelddelen op onze aarde altijd zo is geweest als heden ten dage het geval is, dan zijn merkwaardige verspreidingsgebieden, zoals dat van tapirs die zowel in Zuid-Amerika als in AziŽ voorkomen, onverklaarbaar. De wetenschap heeft echter in de loop der tijd bewezen dat gedurende miljoenen en miljoenen jaren de landmassa's van de werelddelen zich langzaam hebben bewogen, zich rangschikkend en herrangschikkend in verschillende patronen. Deze kennis helpt ons om de vaak zo vreemde verspreiding van de dieren te verklaren.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer