W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ziekten en aandoeningen overzicht

Depressie

Wat is een depressie?
Iedereen is wel eens somber. Of dat nu een een duidelijke oorzaak heeft of zomaar uit de lucht lijkt te komen vallen: meestal waait zo'n bui snel weer over en voelen we ons daarna weer goed.
Het is wat anders als die somberheid erg lang aanhoudt en het niet lukt om er nog uit te komen. Alle lust lijkt te zijn verdwenen. Je kunt bijna nergens meer om lachen. Je slaapt elke dag weer een gat in de dag of je slaapt juist erg weinig en heel slecht. Je eetlust is verdwenen en je onderneemt helemaal niets meer. Als dit langere tijd duurt is er waarschijnlijk sprake van een depressie.
Depressies zijn er in gradaties; van een lichte depressie die, weliswaar heel vervelend, geen grote consequenties hoeft te hebben tot zware depressies die een leven totaal kunnen ontwrichten. Mensen kunnen in een sociaal of maatschappelijk isolement raken en, in het ergste geval, ziet iemand totaal geen uitweg meer en probeert zichzelf van het leven te beroven. Soms met ook daadwerkelijk de dood tot gevolg.

Hoe ontstaat een depressie?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een depressie. Meestal gaat het om een combinatie van verschillende factoren. Uit de praktijk blijkt dat depressies vaak erfelijk bepaald zijn. Ook zijn er biologische oorzaken te noemen. Dan is er nog een psychische factor te noemen: veel mensen hebben een bepaalde gevoeligheid voor depressie door een bepaalde manier van denken die het moeilijk maakt om problemen op een adequate manier te verwerken. Tenslotte zijn er nog externe factoren aan te wijzen. Het gaat daarbij om ingrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbaar persoon, of relatie- of huwelijksproblemen c.q. echtscheiding.

Hoe ga je ermee om?
Ondanks dat het vaak erg veel moeite kost is het belangrijk actief te blijven en zo afleiding te zoeken. Zorg voor een regelmatig leven en een goed dag-/nacht ritme. Blijf ook contact houden met mensen om je heen.
Als het niet lukt om zelfstandig uit een depressie te raken, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Hij kan je advies geven en, als hij dat nodig acht, je doorverwijzen naar een psycholoog. Daar kan worden bekeken wat de beste behandelmethode is. Soms is psychotherapie afdoende, soms ook is het beter psychotherapie vergezeld te laten gaan van medicatie.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google