WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Devon Rex

Land van herkomst : Groot-BrittanniŽ
Andere namen : Poodle Cats

Een grappige creatie met een schapenvacht en vleermuisoren

In 1960 in Devon, Engeland, vond Beryl Cox in een verlaten mijn in een nest verwilderde katten, een kater met een gekrulde vacht. Deze kater werd gekruist met een driekleurige poes, waaruit een kater met krulhaar geboren werd die Kirlee werd genoemd. Kirlee werd gekruist met een Cornish Rex, maar de kittens uit deze combinatie hadden rechte haren.
Dit betekende dat de twee genen die voor beide mutaties verantwoordelijk waren - dat van de Devon en dat van de Cornish - zowel verschillend als recessief waren. Om het muterende gen van de Devon Rex vast te leggen, werd sterk ingeteeld op Kirlee, wat helaas bij sommige lijnen een erfelijke, dodelijke ziekte 'spasticiteit' met zich meebracht.
Maar het ras wordt heel goed gecontroleerd en zowel Engelse, Amerikaanse als Franse fokkers werken gezamelijk aan een selectie van gezonde exemplaren met goed geplande stambomen.
De Devon Rex werd officieel erkend door de F.I.Fe in 1967. In de Verenigde Staten werd dit ras pas na 1979 gescheiden van de Cornish Rex. Het is erkend door de C.F.A. en de T.I.C.A., die in 1988 een rasstandaard uitgaf.

Algemene kenmerken
Middelgroot, gelijkmatig gebouwd. Gewicht : 2,5 tot 4 kg. Zeer grote oren. Korte, gekrulde haren.
Karakter/bijzonderheden
Het is een levendige, speelse en acrobatische kat, iets minder actief dan de Cornish Rex. Hij bezit een blijmoedig karakter en hoewel hij onafhankelijk is, kan hij goed opschieten met zijn soortgenoten en met honden. Hij heeft er een hekel aan om alleen te zijn. Deze aanhankelijke, gevoelige kat is met zijn zachte, bescheiden stemgeluid een aangenaam kameraadje. Hij is goed ingesteld op het leven binnenshuis, omdat hij kouwelijk is.  De jongen ontwikkelen zich snel. De vacht heeft zich pas rond de zes maanden volledig ontwikkeld. Wat zijn verzorging betreft is wekelijks borstelen voldoende. Hij verhaart praktisch niet. Wel regelmatig wassen, want hij transpireert en zijn oren produceren veel oorsmeer.
Door zijn stamboom goed in de gaten te houden voorkomt met het risico van spasticiteit.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer