WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Dierenleven in tropisch water

De rivieren en meren in het tropische oerwoud van Zuid-Amerika zijn het leefgebied van een paar opvallende in het water levende zoogdieren en een groot aantal merkwaardige vissoorten. Enkele zijn zelfs tot de verscheurende dieren aan te rekenen. De piranha's (zie foto) bijvoorbeeld zijn vissen die in scholen leven en warmbloedige dieren aanvallen. Elk warmbloedig dier dat het slachtoffer van zo'n school piranha's is, wordt werkelijk verscheurd. Dat gebeurt in een heel korte tijd. Alleen het geraamte blijft dan over en zakt naar de bodem. De tanden van deze vissoort zijn vlijmscherp en worden door de daar levende bevolking wel gebruikt om te snijden en te knippen.
De grote pirarucu of arapaima, die een lengte van meer dan drie meter kan bereiken bij een gewicht van om en bij de tweehonderd kilo, is één van de grootste zoetwatervissen ter wereld. Deze vis leeft alleen in het Amazone-gebied. Hij is een viseter, die veel voedsel nodig heeft. Hij pakt alles wat hij kan krijgen.
Sidderalen en mesalen zijn nachtvissen. Ze vertrouwen op hun radarsysteem bij het zoeken naar een prooi. Die verdoven ze door een elektrische schok om hen daarna op te eten.
In het Amazone-gebied leven zeer veel soorten meervallen. Sommige daarvan zijn blind en hebben geen pigment in hun huid, omdat ze op de bodem van de rivieren of plassen leven of in onder water gelegen holen. Ze hebben baarddraden, waarmee ze hun prooi opsporen. Enkele soorten pantsermeervallen kunnen zelfs enkele uren op het land verblijven, als de plassen waarin ze leven zijn uitgedroogd. Ze proberen in die korte tijd ander water te vinden. Hun kieuwholten zijn gedurende die tijd afgesloten, om het uitdrogen van de kieuwen te voorkomen.
Het mannetje van een andere soort, de Braziliaanse meerval, vergroot in de voortplantingstijd zijn onderlip en vormt zo een broedkamer voor de eieren.
Eén van de dieren die het water van de Amazone voor de mens gevaarlijk maken is de pijlstaartrog, één van de weinige kraakbeenvissen die in zoet water leeft. Om zich te beschermen is hij uitgerust met een paar uiterst giftige stekels op de bovenkant van zijn staart.
Op de bodem van de rivieren in het Amazone-gebied leeft één van de verschillende parasitaire meervalsoorten, de gevreesde candiru. Hij is doorschijnend met een geelachtige tint. Hij heeft grote ogen en naar achteren gerichte dorens aan de zijkanten van zijn kop. De candiru is ongeveer twee en een halve cm lang en hij graaf zich in lichaamsopeningen van andere dieren in. Wanneer dat bij mensen gebeurt, is het bijna onmogelijk deze parasiet anders te verwijderen dan door middel van een operatie.
Een merkwaardige vis in dit gebied is de vieroog-vis. De vieroog-vis heeft één paar ogen, maar elk oog is in twee stukken gesplitst. Als de vieroog-vis met zijn kop aan de wateroppervlakte ligt - en dat gebeurt bijna voortdurend - kijkt hij met het bovenste deel van elk oog naar wat er boven het water gebeurt. Men het onderste deel van elk oog neemt hij waar wat er onder water aan de hand is.
Behalve de vele en kleurige vissoorten van de Amazone zijn daar ook enkele opvallende waterzoogdieren, zoals twee rivierdolfijnen, een brakwater-dolfijn en de Zuidamerikaanse zeekoe.
De Orinoco-dolfijn moet niet verward worden met de Amazone-dolfijn en de Guyana-dolfijn. Deze laatste leeft uitsluitend waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, onder andere in de Amazone-delta. De Orinoco-dolfijn is te vinden in de modderige bovenstroomse rivieren van de Amazone.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer