WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Het dierenleven op Madagascar

Madagascar is één van de drie grootste eilanden ter wereld. Het is 1600 km lang en heeft een grootste breedte van ruim zeshonderd kilometer. Dit gebied vertoont een enorme verscheidenheid aan landschappen. In het oosten liggen weelderige regenwouden, in het midden en het westen is een groot gebied met droog bosland en in het zuidwesten vindt men een stuk steppe en woestijn. En even onder het midden van het eiland ligt een bergketen. De hoogste van de bergen verschilt van 1500 tot 1800 meter en er zijn een paar toppen van meer dan 2700 meter.
Tussen Madagascar en de oostkust van Afrika ligt het Kanaal van Moçambique. Het is een diepe trog die ongeveer tweehonderd miljoen jaar oud is. Dit kanaal verhinderde dat dieren van het vasteland van Afrika naar het eiland kwamen. Vandaar dat de dieren van Madagascar zich zelfstandig hebben kunnen ontwikkelen. Er leven op het eiland meer dan zeventig soorten zoogdieren en 125 soorten vogels die nergens anders voorkomen. De bossen en wouden hebben een overvloed aan vruchten en zaden.
Toch leven er op het eiland maar weinig dieren die zich hoofdzakelijk met vruchten en zaden voeden. Men schat dat zo'n negentig procent van alle diersoorten van Madagascar in de wouden leeft. Helaas worden deze wouden in hoog tempo gekapt om ruimte te maken voor de mens. Het ziet er voor de dieren daar dus niet al te best uit.
Er bestaan op de hele wereld 85 soorten kameleons en ongeveer de helft daarvan leeft op Madagascar. Ze zijn er in alle maten, van de nog geen vier cm lange dwergkameleon tot een soort met een lengte van zestig cm. Verder leven er op dit eiland ongeveer vijftig soorten gekko's (zie foto : de platstaartgekko). Men vindt er bijvoorbeeld de groene daggekko en de vernuftig gecamoufleerde platstaartgekko. Er leven op Madagascar zelfs een aantal soorten leguanen. Deze hagedissen komen verder alleen voor in Amerika en op een paar afgelegen eilanden in de Stille Oceaan, zoals Figi en Tonga. Hun tegenhangers in Eurazië, Afrika en het Verre Oosten zijn de agamen.
De familie van de borstel-egels leeft alleen op Madagascar. Er zijn dertig soorten van, in verschillende gedaanten. Er zijn borstel-egels die eruit zien als stekelvarkens, als spitsmuizen en als mollen. De watertenrek is net zo'n waterdier als de waterspitsmuis. De rijsttenreks lijken op spitsmuizen en leven onder de grond.
De gestreepte tenrek lijkt op een kruising tussen een skunk of Amerikaanse bunzing en een stekelvarken. Hij wordt ongeveer vijftien cm lang. De gestreepte tenrek gebruikt zijn stekels in de eerste plaats om zich te verdedigen tegen zijn belagers. Maar die stekels zijn ook ergens anders goed voor. De gestreepte tenreks gaan tijdens de nacht in groepen op zoek naar voedsel. Bij het lopen slaan de stekels tegen elkaar. Het geluid daarvan houdt de leden van de groep bijeen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer