W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Dier - algemeen

Het dierenleven in de tropische wouden

In de tropische wouden van Noord-Australi� en Nieuw-Guinea leven twee soorten buideldieren, die in deze wouden als het ware de plaats hebben, die in de Zuidamerikaanse en Afrikaanse wouden door de apen wordt ingenomen. Het zijn de boomkangoeroe en de koeskoes. De boomkangoeroes hebben zich vermoedelijk ontwikkeld op Nieuw-Guinea, waar zeven soorten voorkomen.
De boomkangoeroes zijn net als hun op de grond levende verwanten zuivere planteneters. Ze verschillen echter van hen doordat hun voorpoten ongeveer even lang en sterk zijn als hun achterpoten. Deze aanpassing van de boomkangoeroes stelt hen in staat zich veilig door de bomen te bewegen. Ook de boomkangoeroes kunnen trouwens grote sprongen maken. Omhoogspringend halen ze drie meter en als ze van een tak naar beneden springen, kunnen ze sprongen van wel zes meter maken.
In de minder dichte gedeelten van de tropische wouden leeft een ondersoort van de grijze reuzenkangoeroe en de muskuskangoeroerat, die zijn naam dankt aan zijn sterke lichaamsgeur. De muskuskangoeroerat heeft ��n teen meer (dus in totaal vijf) aan zijn achterpoten dan alle andere kangoeroes die zich op hun achterpoten voortbewegen. De muskuskangoeroerat onderscheidt zich ook van zijn soortgenoten doordat hij verschillende soorten voedsel tot zich neemt. Behalve plantaardig voedsel nuttigt hij wormen en insecten. Dit is de reden dat sommige biologen de muskuskangoeroerat beschouwen als een overgangsfase tussen de echte kangoeroes en de klimbuideldieren.
De koekoes leeft hoofdzakelijk in Nieuw-Guinea. Hij behoort tot de familie van de klimbuideldieren. De koeskoes is even groot als een flinke huiskat. Hij heeft grote ogen en kleine oren en lijkt daardoor op de potto. De koeskoes is een zich traag voortbewegend nachtdier met een grijpstaart. Zijn menu staat uit insecten, vogeleieren, vruchten en bessen. De oorspronkelijke bewoners lieten zich het gemakkelijk te vangen dier goed smaken. De snaveldieren worden in de tropische wouden van Nieuw-Guinea vertegenwoordigd door drie vachtegelsoorten, die groter en sneller zijn dan de mierenegel van Australi�. In de tropische bossen leven enkele zeer giftige slangen. Daaronder zijn de zeer gevaarlijke taipan en de doodsadder. Ook wurgslangen uit de onderfamilie van de pythons leven in Australi� en op Nieuw-Guinea, zoals de prachtige groene boompython en de ruim drie meter lange amethystpython. Er leven in het Australische gebied ook tal van hagedissen, bijvoorbeeld de kraaghagedis van Queensland en de baardagame. Beide soorten nemen een angstaanjagende houding aan wanneer ze worden bedreigd. Ze zijn echter volkomen ongevaarlijk. De gekko's worden in Nieuw-Guinea onder andere vertegenwoordigd door de Pacifische gekko. Inboorlingen waren vaak doodsbang voor deze gekko's. Over een bepaalde soort ging het verhaal dat men hem alleen maar hoefde aan te raken om blind te worden.
E�n van de waterdieren van Noord-Australi� is de longvis (zie foto boven). Andere soorten longvissen vindt men alleen in Afrika en Zuid-Amerika. De longvis kan meer dan 1,80 meter lang worden. Hij eet van alles, van mossels en garnalen tot waterplanten. De Afrikaanse en Zuidamerikaanse longvissen kunnen droge perioden overleven door zich in de modder in te graven en hun lichaamsfuncties op een laag pitje te zetten. De Australische longvis kan dat niet.
De slijkspringer leeft in de noordelijke riviermondingen en in mangrovebossen aan de kust. Het is een vreemde vis. Hij ziet eruit als een kruising tussen een kikkervisje en een vis. Hij heeft bovenop zijn kop twee dicht bij elkaar staande, uitpuilende ogen (zie foto onder). Zijn borstvinnen zijn bijna een soort van ledematen. Ze kunnen ermee kruipen, lopen, over de modder springen en zelfs over mangrovewortels en in bomen klimmen. Ze kunnen enige tijd buiten het water in leven blijven doordat ze water in de vergrote kieuwholten meenemen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer