WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Het dierenleven van West-IndiŽ

Waarschijnlijk hebben de eilanden die samen bekend staan als West-IndiŽ nooit deel uitgemaakt van een vasteland. Cuba bijvoorbeeld, het meest westelijk gelegen eiland van West-IndiŽ, heeft een dierenleven dat totaal anders is dan dat van het nabije Mexico. Voor de dierkundigen zijn de grootste vier eilanden van West-IndiŽ het interessantst : Cuba, Jamaica, Hispaniola (dat politiek gezien verdeeld is in HaÔti en de Dominicaanse Republiek) en Puerto Rico.
West-IndiŽ is zeer dichtbevolkt en zoals te verwachten is in een gebied waar veel mensen op een betrekkelijk kleine ruimte wonen, heeft het dierenleven daar ernstig onder geleden. De oorspronkelijke bewoners van de zuidelijkste eilanden hadden al voor de komst van de Europeanen vier soorten grondluiaards uitgeroeid. En naarmate landbouw en stedenbouw toenamen, werd het er niet beter op. Steeds meer dieren werden in versneld tempo uitgeroeid. Zoogdieren, waaronder enkele soorten spitsmuizen, vleermuizen, rijstratten, hutia's en stekelratten, zijn er gewoonweg niet meer.
De lijst van bedreigde diersoorten is lang en omvat onder andere solenodons (zie foto), nog enkele hutiasoorten, uilen en de Cubaanse krokodil (zie foto onderaan). Er zijn twee soorten solenodons, primitieve insecteneters van ongeveer dertig cm lang, die wel wat van spitsmuizen weghebben. De ene, ook wel almique genoemd, komt voor op Cuba. De andere, de agouta, op HaÔti. Beide soorten worden bedreigd. Solenodons werden in 1833 door Europeanen ontdekt. Ze vormen een op zichzelf staande familie, hoewel ze oppervlakkig gezien lijken op de tenrecs - egelachtige, staartloze zoogdieren - van Madagascar, waaraan ze ook verwant zijn. Maar solenodons hebben wel een staart, die even lang is als hun lichaam. Deze nachtdieren kunnen, evenals sommige spitsmuizen, giftig speeksel afscheiden. Een merkwaardig verschijnsel is, dat de tepels van de vrouwtjesexemplaren zich in hun liesstreek bevinden. Ook de muskusklieren, die een bijzondere geur verspreiden, liggen in de liezen en bovendien in de oksels.
Aanvankelijk hadden deze dieren in hun woongebied geen vijanden, maar tegenwoordig worden ze bedreigd door honden, katten en ichneumons die met de mens zijn meegekomen.
De hutia's zijn unieke dieren, primitieve knaagdieren, die lijken op de Afrikaanse klipdassen en verwant aan de beverrat. Vroeger kwamen er op Cuba, HaÔti, Jamaica en de Bahamas wel twintig verschillende soorten hutia's voor, maar de meeste daarvan zijn verdwenen.
De neushoornleguaan hoort thuis op Hispaniola. Het is een groot primitief lid van zijn familie en in de verte verwant aan de leguanen van de Galapagos Eilanden. Cuba vormt het woongebied voor de zeldzame Cubaanse krokodil, waarvan er hans nog ten hoogste vijfhonderd bestaan. Vanuit Midden-Amerika en Zuid-Amerika zijn twee verschillen typen anoli's (kleine leguaanachtigen) naar West-IndiŽ gekomen. De Middenamerikaanse soorten anoli's vestigden zich op Jamaica, en de soorten uit Zuid-Amerika kozen Hispaniola, Puerto Rico en de zuidoostelijker gelegen kleinere eilanden als woongebied.
Van de papegaaiensoorten van West-IndiŽ komt op ieder eiland maar ťťn enkele soort voor, hoewel er ťťn soort is, die zowel op de Bahamas als op Cuba wordt aangetroffen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer