W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

Het dikkopje

Het dikkopje of Pomatoschistus minutus.

Beschrijving
Eerste rugvin met zes tot zeven vinstralen, tweede rugvin met elf tot dertien; anaalvin met elf tot dertien; borstvinnen met 19-21; 60-75 schubben van borstvin tot staart.
Lichaam lichtbruin tot zandkleurig met een netwerk van donkere vlekjes over het gehele lichaam, het duidelijkst aan de rugzijde. Vijf roestbruine vlekken op de flanken tussen de borstvinnen en de staart; donkere vlek op de staartwortel. Vage dwarsbanden op de rugzijde. Mannetjes in het voorjaar met vijf tot zes brede, verticale, donkere banden op de flanken en een witomrande, zwarte vlek op de achterrand van de eerste rugvin. Geen driehoekige, donkere vlek op de basis van de borstvinnen. Slank lichaam; koplengte ongeveer gelijk aan de afstand tussen tweede rugvin en staartvinbasis. Bovenkant van de kop tot eerste rugvinstraal met schubben.
In de herfst komen dikkopjes massaal in de Waddenzee voor. In de winter trekken ze naar zee als de temperatuur van het Waddenzeewater onder de 2,5 graden Celsius zakt. Ze paaien buiten de Waddenzee in diep water. Dikkopjes worden twee jaar oud. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit roeipootkreeftjes, vlokreeften, aasgarnalen en vissenlarven (onder andere van de tong).
Lengte
Maximaal elf cm.
Verspreiding
Europese kusten, Noordzee. Langs onze kust algemeen, zowel in brak water als in zee, tot veertig meter diepte.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer