Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Dille
Of
dillekruid, augurkenkruid.
Anethum graveolens
De dille komt uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Alle
boven de grond groeiende delen van deze plant zijn aromatisch,
maar de jonge blaadjes hebben de fijnste smaak en geur. Voor het
kruiden worden ook de zaden wel gebruikt en voor het inleggen
van augurken de hele plant, inclusief het bloemscherm. Dille
past goed bij kropsla, bij salades en tomaten, komkommer en
aardappelen of in warme sauzen bij vis. Op de Balkan gebruikt
men dille bij lamsvlees, kip en paddestoelen. Dille kan op
ongelooflijk veel manieren worden gebruikt, maar wordt vanwege
het specifieke verfrissende aroma met geen enkele andere
specerij gecombineerd. Om het hele jaar door verse dille in de
tuin te hebben, moet men het in etappes tussen maart en juli
zaaien. Reeds na zes weken kan er worden geoogst. De plant is
��njarig en brengt reeds in de herfst van hetzelfde jaar zaad
voort. Als wintervoorraad kan dille ingevroren of gedroogd
worden. Invriezen verdient de voorkeur, omdat bij drogen dit
kruid aan aroma inboet. De etherische olie vervluchtigt snel.
Gedroogde dille moet in goed sluitende potten worden bewaard.
Dille mag pas vlak voor het serveren aan warme spijzen worden
toegevoegd.