W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Dmitri Mendelejev

Mendelejev, Dmitri Ivanovitsj (Tobolsk [thans: Tyumen Oblast] 8 febr. 1834 - St.-Petersburg 2 febr. 1907), Russisch chemicus, vooral bekend als ontwerper van het periodiek systeem der elementen. Hij werd in 1857 privaatdocent in de organische chemie aan de universiteit te St.-Petersburg en werkte van 1859 tot 1861 te Heidelberg onder Robert Wilhelm Bunsen. Hier publiceerde hij over de cohesie van vloeistoffen, waarbij hij de kritieke temperatuur reeds v��r Andrews (1869) zeer duidelijk definieerde.
Teruggekeerd in Rusland, was hij eerst hoogleraar aan een technologisch instituut, daarna van 1867 tot 1890 hoogleraar in de anorganische chemie te St.-Petersburg. In 1868 verscheen zijn leerboek over de grondbeginselen van de chemie.
In 1869 volgde de publicatie over het periodiek systeem der elementen, een van de belangrijkste ontdekkingen in de algemene chemie sedert de atoomleer van Dalton. Op grond daarvan voorspelde hij het bestaan van enkele nog niet ontdekte elementen. Hoewel Mendelejev voorlopers heeft gehad, komt hem toch de voornaamste verdienste van de ontdekking van het periodiek systeem toe.
Mendelejev heeft zich verder ook beziggehouden met onderzoekingen over gassen, vloeistoffen en waterige oplossingen. In zijn latere jaren legde hij zich toe op de technische toepassing van de chemie en trad hij o.m. op als adviseur voor de aardoliewinning.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer