WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

PatiŽnten kunnen dokter niet betalen

Minstens tien procent van de Vlaamse patiŽnten heeft moeite om de rekening te betalen bij de huisarts. In sociaal achtergestelde buurten kan dat makkelijk oplopen tot een kwart van het patiŽntenbestand.

De Vereniging voor Vlaamse Huisartsen bevestigt de alarmerende cijfers. "We merken een duidelijk stijgende tendens", zegt Jos De Smedt, voorzitter van de vereniging. " "Ofwel stellen die mensen een doktersbezoek uit, ofwel wachten ze tot ze verschillende klachten bij elkaar gespaard hebben.Voor wie wel komt en niet kan betalen, werken de meeste huisartsen met het systeem van de derde betaler. Dat houdt in dat het ziekenfonds rechtstreeks aan de arts betaalt en de patiŽnt bij het doktersbezoek enkel het remgeld moet neertellen."

Geneeskunde met twee snelheden
Maar sommige patiŽnten kunnen zelfs die kleine som niet betalen. Die behandelen we gratis. De huisarts heeft immers een sociale functie." De geneeskunde met twee snelheden is voor het eerst in Vlaanderen echt een realiteit. Vooral wanneer patiŽnten naar het ziekenhuis moeten of specialisten raadplegen. dan lopen de kosten op tot soms 60 procent van het inkomen. Onbetaalbaar voor veel mensen.

De huisartsen vinden ook dat er iets schort aan het terugbetalingsbeleid van geneesmiddelen. "Comfortmiddelen worden terugbetaald, kankerpatiŽnten moeten veel uit eigen zak betalen."  

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google