WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Het Heelal

Dossier Het Heelal

Eerste metingen donkere materie verrassen wetenschappers

Astronomen hebben voor het eerst echte cijfers geplakt op de karakteristieken van de donkere materie in de kosmos, zo heeft de BBC gemeld.

Enigma
Donkere materie domineert het universum, maar ze is met de huidige technologie niet te observeren. Het is meteen één der grootste enigma's van de moderne wetenschap, aldus de Britse openbare omroep die eraan toevoegt dat de wetenschappers het er op basis van de rotatie(snelheid) van sterrenstelsels over eens zijn dat die donkere materie bestaat, maar er voor zowat al de rest van mening over verschillen. Toch werd totnogtoe ook vrij algemeen aangenomen dat zij zowat 85 procent van alle massa in de kosmos zou uitmaken.

Studie
Een team van de universiteit in Cambridge heeft met een gedetailleerde studie van twaalf dwergsterrenstelsels aan de uiteinden van onze Melkweg meer precieze cijfers verstrekt. Die stelsels zouden ongeveer 400 keer meer donkere materie dan gewone (in het jargon "baryonische") materie omvatten. De "donkere" deeltjes zouden zich aan ongeveer negen km per seconde voortbewegen, wat volgens de BBC voor de vorsers een "grote verrassing was".

Warm
Bovendien bleken ze met een temperatuur van 10.000 graden in kosmische termen vrij warm te zijn, want niet klopt met de vroegere theorie die voorspelde dat de deeltjes extreem koud zouden zijn.

Het onderzoek van professor Gerry Gilmore en co aan het Instituut voor Astronomie in Cambridge leverde nog een ander resultaat op, namelijk dat onze Melkweg massiever is dan gedacht en onze buur, de Andromeda, overtroeft. Totnogtoe werd het omgekeerde gedacht.
 

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google