Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Dragon
Of
drakebloed, keizerssla, klapperkruid.
Artemisia dracunculus.
Dragon is een blijvende, kale struik die zestig tot 120 cm hoog
kan worden. De blaadjes zijn ongedeeld. De bloemhoofdjes zijn
bijna bolvormig, de randbloempjes zijn vrouwelijk, de
schijfbloempjes tweeslachtig en onvruchtbaar en de kroon is
geel. De vermenigvuldiging geschiedt door het uitbotten van de
wortelstokken, door het delen ervan. De geur van de plant is
aromatisch en de smaak is aangenaam. De bloeitijd loopt van mei
tot juli, afhankelijk van de plaats en van de
weersomstandigheden. De plant houdt van zon en kan niet tegen
weinig licht, koude en natheid. De dragonplant komt in
Zuid-Europa veelvuldig wild in de natuur voor. Bij ons wordt hij
als kruidenplant thuis in potten of in de tuin gekweekt. De
jonge scheuten of de blaadjes, die verschillende malen per jaar
geoogst kunnen worden, zijn geschikt om vers te gebruiken. De
twintig tot dertig cm lange uiteinden van de plant moeten worden
afgesneden voordat de knoppen tot volle wasdom komen. In die
periode is het gehalte aan etherische olie het hoogst. Dragon
dient om er dragonazijn mee te bereiden; dragon is ��n van de
ingredi�nten van dragonmosterd en verder wordt dragon voor het
inleggen van augurken gebruikt. Het smaakt goed bij gevogelte,
rijst en gekookte vis. Dragon is een vast ingredi�nt in de sauce
b�arnaise en in andere Franse sauzen.