W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie´┐Żn en reptielen
 

De driehoornkameleon

Orde : Squamata - familie : Chamaeleonidae - geslacht : Chamaeleo en soort : Chamaeleo jacksoni. De driehoornkameleon behoort tot een aparte groep van kameleons die hoorns ontwikkelen, waartoe ook de Fuelleborni-kameleon behoort.
Door de drie horens op zijn kop lijkt het mannetje van deze soort wel een mini-Triceratops dinosaurus. Maar dit is niet het enige typerende aan de Jacksons kameleon, hij houdt zich schuil door van kleur te veranderen, vangt prooi met zijn supersnelle tong en is altijd op zijn hoede, dankzij ogen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Helaas hebben deze unieke kenmerken hem ook tot een populair product in dierenwinkels gemaakt.
Omdat hij zo langzaam is, is de driehoornkameleon een makkelijk doelwit voor roofdieren. Als hij bedreigd wordt, probeert hij te ontsnappen door in een boom of struik te klimmen en zijn lichaam plat te drukken om groter te lijken. Als hij in het nauw wordt gedreven sist hij dreigend, en als laatste redmiddel kan hij zelfs doen alsof hij dood is. Hij valt op zijn zij en laat zijn tong naar buiten hangen, terwijl zijn kleur vaalbruin wordt. Kleurveranderingen, die zich in enkele minuten voltrekken, kunnen worden veroorzaakt door opwinding, rivaliteit onder mannetjes of verandering van temperatuur of licht. Nadat ze 's morgens in de zon hebben gelegen, gaan kameleons op jacht. Mannetjes zijn territoriaal en vechten met hun benige horens als wapen. Ze proberen elkaar vaak van takken te duwen.
Gewoonlijk vinden dieren een partner door een vrouwtje het hof te maken of rivalen uit te dagen. De driehoornkameleon doet dat niet : hij vangt de partner van zijn keuze en bespringt haar voor ze kan ontsnappen. Als ze hem het eerste ziet, kan ze hem aanvallen en proberen hem weg te jagen. Na een aantal afwijzingen verliest hij zijn belangstelling en gaat op zoek naar een ander. Tijdens de paring blijven de kameleons minstens vijftien minuten star op hun plaats. Het vrouwtje baart een aantal levendgeboren jongen die op een tak worden geboren en omgeven zijn met een dunne embryozak. Ze bevrijden zichzelf al gauw en kunnen direct lopen en klimmen. Ze zijn eerst lichtbruin, maar worden binnen vier maanden groen.
Kameleons jagen op insecten en ook wel eens op grotere dieren zoals vogels en hagedissen. Hun tong is daar speciaal op ingesteld. Net als bij andere reptielen schiet bij de kameleon de lange, kleverige tong naar buiten. De tongspieren trekken samen, waardoor de tong met prooi en al kan worden teruggetrokken. Dit gebeurt in een fractie van een seconde.
Veel mensen vinden het een leuk idee om een kameleon als huisdier te hebben, maar dat heeft natuurlijk afname van de populaties tot gevolg. In Kenia heeft de regering de export van dit dier aan banden gelegd. Alle soorten worden momenteel als bedreigd beschouwd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer