W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De Dum�rils Madagaskar-boa

Het eiland Madagaskar herbergt drie boasoorten. Hiervan wordt slechts ��n regelmatig in gevangenschap gefokt.
De Dum�rils Madagaskar-boa of Acrantophis dumerilii is opgenomen in Appendix 1 van de CITES-lijst. Dit betekent dat voor het houden een ontheffing moet worden aangevraagd. Ze wordt echter in redelijk grote aantallen in gevangenschap gefokt.
Deze slang wordt ongeveer twee meter lang en is licht geelbruin met een ingewikkelde donkere tekening, waarvan de onderdelen onderling verbonden zijn en over het ganse lijf een onregelmatig netwerk vormen. Vooral jonge slangen hebben soms rozige of rode plekken op de kop en nek.
Deze soort heeft een grote behuizing nodig met een temperatuur van ongeveer 25-30 graden Celsius, die tijdens de winter met vijf graden Celsius moet worden verlaagd om paring te bewerkstelligen. Het voedsel bestaat uit knaagdieren en zou geen probleem moeten vormen, hoewel sommige exemplaren de voorkeur geven aan vogels zoals kwartels. De worpen bestaan uit twee tot zes grote jongen die wel zeventig cm lang kunnen zijn en zonder complicaties kunnen worden opgefokt.
Opmerking : de andere soort in dit geslacht is Acrantophis madagascariensis, de Madagaskar-boa, die gelijksoortige eisen stelt, hoewel zij groter kan worden. Sanzinia madagascariensis is de Madagaskar-hondskopboa, die op vrijwel dezelfde wijze kan worden verzorgd als de in de bomen levende soorten uit Zuid-Amerika zoals Corallus enydris, maar deze slang is niet gemakkelijk te houden of te fokken. Deze beide Madagaskische soorten zijn opgenomen in de Appendix 1 van de CITES-lijst en zijn via legale kanalen vrijwel niet te verkrijgen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer